Δεκαετία '60
Αεροφωτογραφία του ΡΙΚ. Στην άκρη πάνω δεξιά το Κινηματογραφικό Συνεργείο. Φωτογράφηση: Πόλυς Γεωργάκης. (Προϊστάμενος του Κινηματογραφικού Συνεργείου για πολλά χρόνια).
22 Ιανουαρίου 1970
Ντοκιμαντέρ "Επικοινωνία". Καταγράφει την προσπάθεια που γινόταν στην Σχολή Κωφών στη Μόρφου για να μπορέσουν τα παιδιά (ανάμεσα τους και ο μικρός Κωστάκης από το Φλαμούδι) να αποκτήσουν επικοινωνία με τον κόσμο των ήχων. Πρώτο βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για ξένη ταινία. Σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Λανίτης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Άντρος Ζεμπύλας. Μοντάζ: Γιώργος Λανίτης και Αντρέας Δυμιώτης. Αφήγηση: Τάκης Βουτέρης. Στην φωτογραφία και η δασκάλα ειδικής εκπαίδευσης Κυπρούλλα Μακρή.
1970
Το "Πέλλαπαϊς" με τα μάτια μιας ξένης. Ντοκιμαντέρ με θέμα τις ομορφιές του χωριού, τους κατοίκους του, εν ώρα εργασίας και ανάπαυσης, αλλά και το φημισμένο Αββαείο. Σενάριο, σκηνοθεσία: Ulla Ryghe, συνεργάτης του μεγάλου σκηνοθέτη Ingmar Bergman. Διεύθυνση φωτογραφίας: Πόλυς Γεωργάκης. Αφήγηση: Μαριλένα Ιωαννίδου.
18 Ιουλίου 1976
Ο Elia Kazan στο στούντιο του ΡΙΚ. Ο διάσημος και πολυσυζητημένος Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης των ταινιών "America America", "On the waterfront" που κέρδισε 8 Όσκαρ, και της αυτοκριτικής "The Arrangement", δίνει συνέντευξη στον Άλεξ Ευθυβούλου. Διευθυντής σκηνής: Δημήτρης Φαντίδης, Κάμεραμαν: Κώστας Παπαδόπουλος. Σκηνικό μια κουρτίνα και πρόχειρες ξύλινες κατασκευές.
Δισκοθήκη και εργαζόμενοι. Περιέχει πλούσιο αρχειακό υλικό. Σπάνιες εγγραφές μουσικών, θεατρικών και άλλων προγραμμάτων σε δίσκους και ταινίες. Διακρίνονται από αριστερά: Αντρέας Αθανασίου, Ειρηνούλα Χατζηβασιλείου, Κίτσα Κοτζιαναστάση, Χαρούλα Ευαγγελίδου, Βέτα Γεωργιάδου.
21 Ιανουαρίου 1972
Ντοκιμαντέρ "Κάσιαλος". Γυρίστηκε στην Άσσια το 1972 για τον λαϊκό ζωγράφο Μιχαήλ Κάσιαλο. Δυστυχώς καταστράφηκε, μαζί με άλλο πολύτιμο υλικό, στην διάρκεια του πραξικοπήματος το 1974. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λανίτης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλιος Γιασεμίδης. Ηχοληψία: Νίκος Χαραλάμπους. Βοηθός κινηματογραφιστής: Άδωνις Χριστοφόρου. Αρχείο Άδωνι Χριστοφόρου.
28 Νοεμβρίου 1980
"Ένας Καρπασίτης". Καταγράφει την πορεία προς την προσφυγιά μιας οικογένειας από την Καρπασία που εγκαθίσταται στο χωριό Πελαθούσα. Παρακολουθεί τις αλλαγές της ζωής των μελών της από τον Ιανουάριο του 1977 μέχρι το 1982. Σκηνοθεσία: Άδωνις Χριστοφόρου. Κείμενα και αφήγηση: Μιχάλης Ατταλίδης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλιος Γιασεμίδης. Ηχοληψία: Αντρέας Διακόπουλος. Αρχείο Άδωνι Χριστοφόρου.
13 Ιανουαρίου 1970
Ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ', στην Κένυα. Πίσω από τον Μακάριο ο Υπ. Εξωτερικών Σπύρος Κυπριανού. Δίπλα με την κάμερα ο Πόλυς Γεωργάκης, ο οποίος κάλυψε κινηματογραφικά πολλά από τα ταξίδια και επαφές του Προέδρου Μακαρίου στο εξωτερικό. Για τα ταξίδια του Προέδρου Μακαρίου σε διάφορες χώρες ο Πόλυς Γεωργάκης γύρισε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ. Αρχείο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
1967 - 1968
Η ορχήστρα του ΡΙΚ στο αμφιθέατρο Σαλαμίνας. Το ΡΙΚ υπήρξε σημαντικότατος πυρήνας πολιτισμού με την Ορχήστρα, το Θεατράκι, τις θεατρικές παραγωγές, την Κινηματογραφική Λέσχη, κ.ά.. Διευθύνει ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης και καθηγητής Γιάγκος Μιχαηλίδης (1904 - 1972).
1967 - 1968
Ο Μακάριος στη συναυλία του ΡΙΚ στη Σαλαμίνα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ Φρίξος Πετρίδης, ο Πρόεδρος Μακάριος, ο Υπ. Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκάτζης και η σύζυγος του Φωτεινή.
1968 - 1969
Συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς. Ο Γλαύκος Κληρίδης το 1968 φαινόταν αισιόδοξος. Κανείς δεν μπορούσε τότε να διανοηθεί πως το 1974 οι ίδιοι άνθρωποι θα συζητούσαν με τον τουρκικό στρατό εντός των πυλών. Στην άκρη αριστερά ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ Αντρέας Χατζήπαπας. Στην δεξιά άκρη ο Μιχαλάκης Παντελίδης του Φιλελεύθερου.
19 Ιουνίου 1974
Συλλαλητήριο ενάντια στη βία. Ο λαός διαδηλώνει την αντίθεση του στις βομβιστικές επιθέσεις και τις πράξεις βίας της ΕΟΚΑ Β'. Μαζί του ο Μακάριος στον εξώστη της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Με την κάμερα ο κινηματογραφιστής Δώρος Παρτασίδης.
15 Νοεμβρίου 1969
Η συνεργασία Εύη Γαβριηλίδη και Αντρέα Χριστοφίδη ανοίγει το Θεατράκι. Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Αντρέας Χριστοφίδης μιλά πριν από την πρεμιέρα του "Ασυλλόγιστου" του Μολιέρου. Με αυτήν εγκαινιάστηκε το Θεατράκι, που αργότερα πήρε το όνομα του. Πιο πίσω ο κινηματογραφιστής Στέλιος Τσίγκης με την κάμερα. Ανάμεσα στο κοινό πνευματικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες κ.α.
20 Νοεμβρίου 1969
Θεατράκι: Μια σημαντική περίοδος στην ιστορία του κυπριακού θεάτρου ξεκινά με το έργο του Μολιέρου "Ασυλλόγιστος". Το Θεατράκι με τις αξιόλογες παραστάσεις του συνέβαλε στην ανάπτυξη του θεάτρου, δημιούργησε κοινό και προώθησε την μετά από δυο χρόνια ίδρυση του ΘΟΚ. Οι ηθοποιοί αποδεσμεύτηκαν για να ενταχθούν σ'αυτόν. Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης. Μετάφραση: Στ. Φωτιάδης. Σκηνικά κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης. Στην φωτογραφία: Αντώνης Κατσαρής, Άκης Μελετίου, Στέλιος Καυκαρίδης, Θεόδουλος Μωρέας, Νίκος Χαραλάμπους, Ευτύχιος Πουλλαΐδης.
27 Απριλίου 1975
Η Μελίνα Μερκούρη (1920 - 1994) στο πρόγραμμα "Εμείς κι' ο τόπος μας". Η αγωνίστρια της δημοκρατίας, διάσημη ηθοποιός και αργότερα Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνα Μερκούρη, ήρθε στην Κύπρο για την πρώτη διεθνή πορεία γυναικών. Μιλά στον παραγωγό και παρουσιαστή Παύλο Παύλου.
17 Μαίου 1979
Ο ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, (1909 - 1990) στο ΡΙΚ. Ο ποιητής της "Σονάτας του σεληνόφωτος", της "Ρωμιοσύνης" του "Επιτάφιου" και άλλων, έγραψε το 1974 το ποίημα "Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο", το οποίο μελοποίησε ο Γιώργος Κοτσώνης. Αριστερά ο σκηνοθέτης Άντρος Αντωνιάδης και δεξιά ο φωτογράφος του ΡΙΚ Γιώργος Χατζηγεωργίου στον οποίο οφείλουμε τις περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες. Αρχείο Λίας Πλατρίτου.
19 Ιανουαρίου 1982
Τα 80χρονα του διαλεκτικού ποιητή Παύλου Λιασίδη (1901- 1985). Ο ποιητής της Λύσης και σημαντικός εκπρόσωπος της Κυπριακής ιδιωματικής ποίησης, με τη γυναίκα του στο στούντιο. Δίπλα ο μουσικός Κωστής Κωστέας και το λαϊκό μουσικοχορευτικό συγκρότημα ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ. Χαρακτηριστικό δίστιχο του Λιασίδη: "Έχω κορμίν πολλά παλιόν, μα νουν του νέου κόσμου, / στες τρεις σιηλιάες τζι αν πλαστείς, είσαι σινότζιαρός μου!"
16 Απριλίου 1981
Ο καραγκιοζοπαίχτης Πάφιος με τις φιγούρες του. Ο Χριστόδουλος Πάφιος μιλά στον λαογράφο Κωνσταντίνο Γιαγκουλή για το έργο και τις φιγούρες του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Ραδιοσκόπιο". Γεννήθηκε στη Χλώρακα το 1904. Φοίτησε μόνο μέχρι την τετάρτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Δούλεψε ως ράφτης, κτίστης, κ.ά.. Από το 1923 και για πάνω από 50 χρόνια, έδινε παραστάσεις ως καραγκιοζοπαίχτης σε πόλεις και χωριά με τις φιγούρες που κατασκεύαζε ο ίδιος. Πέθανε το 1987.
1974
Πολύτιμο υλικό αρχείου που κάηκε στο πραξικόπημα. Μια καμένη ταινία, ένα καμένο ντοκιμαντέρ, όπως αυτό του Κάσιαλου που κάηκε, είναι μια αθεράπευτη πληγή. Ας μην επιτρέψουμε να καταστραφεί άλλο υλικό για οποιονδήποτε λόγο. Πρόκειται για το άσπρο κτήριο, δεξιά της εισόδου της περίφραξης του ΡΙΚ.
17 Νοεμβρίου 1987
"Εγώ που είμαι Διαφορετική". Ντοκιμαντέρ για μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα στα χέρια και τα πόδια. Σκηνοθεσία: Αιμιλία Ορφανίδου, Διεύθυνση φωτογραφίας: Άντρος Θεοδώρου.
17 Φεβρουαρίου 1972
Παγκόσμια πρώτη με την "Σαμία". Η πρώτη παγκόσμια θεατρική παράσταση της "Σαμίας" του Μενάνδρου έγινε από το ΡΙΚ. Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης. Σκηνικά, κοστούμια: Μίνως Αργυράκης. Μουσική: Γιώργος Αρβανιτάκης. Παίζουν: Στέλιος Καυκαρίδης, Αντώνης Κατσαρής, Σπύρος Σταυρινίδης, Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Νίκος Χαραλάμπους, Θάνος Πεττεμερίδης, Φιλής Καραβιώτης, Νανά Γεωργίου, Κώστας Παπαμαρκίδης, Γιώργος Ζένιος, Αγγελική Φιλιππίδου. Είχε μεταδοθεί μόνο ραδιοφωνικά από το BBC.
11 Φεβρουαρίου 1971
"Περιμένοντας τον Γκοντό" του Σάμουελ Μπέκετ στο Θεατράκι. "Μια από τις λιγοστές κορυφαίες στιγμές του κυπριακού θεάτρου..." Χριστάκης Γεωργίου περιοδικό "Κυπριακά Χρονικά" τεύχος 67. Στην φωτογραφία ο Στέλιος Καυκαρίδης. Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης. Σκηνικά, κοστούμια: Ν. Λιοδάκη-Μακρίδου. Παίζουν: Στ. Καυκαρίδης, Ν. Χαραλάμπους, Βλ. Καυκαρίδης, Θ. Πεττεμερίδης.
18 Οκτωβρίου 1975
Κινηματογράφηση σε κίνηση. Με τα μέσα και τον ενθουσιασμό της εποχής. Ντοκιμαντέρ "Habitat" για τους οικισμούς. Διεύθυνση φωτογραφίας: Άντρος Ζεμπύλας. Σκηνοθεσία: Παύλος Παύλου ο οποίος οδηγά το αυτοκίνητο.
1969
"Στο Κάστρο της Κερύνειας". Η ταινία μας ξεναγεί στο Κάστρο της Κερύνειας. Σε χρόνια παλιά, στις εποχές των Βυζαντινών, των Φράγκων, των Ενετών, των Τούρκων και των Άγγλων. Σενάριο: Πάνος Ιωαννίδης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λανίτης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Άντρος Ζεμπύλας. Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Παίζουν: Αλίκη Ιωαννίδου (Φεραίου), Στέφανος Αθηαινίτης, και ο φύλακας του Κάστρου Γιάννης Κλεάνθους. Δεξιά κάθεται ο φωτιστής Γιάννης Σφογγαράς.
30 Μαΐου 1975
"Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα". Οι πολιτικοί: Βάσος Λυσσαρίδης ΕΔΕΚ, Γλαύκος Κληρίδης Ενιαίο Κόμμα, Εζεκίας Παπαϊωάννου ΑΚΕΛ, Τάκης Ευδόκας ΔΕΚ. Συντονιστής, με το χέρι στο γύψο, ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης ο οποίος διετέλεσε αργότερα Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Γενικός Εισαγγελέας.
13 Μαΐου 1991
Βουλευτικές Εκλογές 1991. Οι αρχηγοί των κομμάτων: Γλαύκος Κληρίδης ΔΗΣΥ, Σπύρος Κυπριανού ΔΗΚΟ, Δημήτρης Χριστόφιας ΑΚΕΛ, Βάσος Λυσσαρίδης ΕΔΕΚ και Παύλος Δίγκλης ΑΔΗΣΟΚ. Συντονιστής ο Δημήτρης Αντρέου.
Πριν το 1963
Το γκάλερι της Τηλεόρασης - Θάλαμος Ελέγχου. Η παραγωγή των τηλεοπτικών προγραμμάτων στο στούντιο γίνεται εδώ. Από αριστερά: Βίας Μαρκίδης Γενικός Διευθυντής, Μίκης Μιχαηλίδης, Νίνα Καλογερά βίζιον μίξερ, Χαρίλαος Παπαδόπουλος παραγωγός, Μάιρα Λανίτη βοηθός.
28 Δεκεμβρίου 1973
Οι ηθοποιοί ψυχαγωγούν τα παιδιά. Αντρέας Μούστρας, Γιώργος Ζένιος, Τζένη Γαϊτανοπούλου συμμετέχουν με αγάπη και επαγγελματισμό στην παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή.
28 Δεκεμβρίου 1973
Χριστούγεννα στο Ραδιόφωνο. Παιδική Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο ραδιόφωνο. Είναι φανερός ο ενθουσιασμός των παιδιών που κατέκλυσαν το στούντιο.
1961 - 1962
"Αυγουστιάτικο Φεγγάρι" του John Patrick από το Θέατρο Τέχνης. Οι συντελεστές. Όρθιοι: Φοίβος Σταύρου, Νεόφυτος Νεοφύτου, Ρογήρος Λοϊζίδης, Στέλιος Τσίγκης,... , ... Πίτσα Αντωνιάδου, Γιώργος Μιτσίδης, Στέλιος Καυκαρίδης, μέλος του Δ.Σ., Νίκος Χαραλάμπους, Αντρέας Μουσουλιώτης, Λιασής, Αντρέας Μιχαηλίδης, Μάχη Συράκου, Ντίνος Μουσκουλής, Νίκη Παπαδοπούλου, ... Μιχάλης Σπανός, Λευτέρης Κουμουλλής, Γιώργος Σφογγαράς. Καθήμενοι: Κώστας Φαρμακάς, Κώστας Κωνσταντινίδης, Κυριάκος Λοφίτης, Σούλλα Μελετίου, ... Πάμπος Ταραμίδης και ο τ/κ κάμεραμαν Σουλεϊμάν. Αρχείο Ανθούλλας Αλεξάνδρου.
14 Μαΐου 1975
"Το δαμάλιν του Υπέρμαχου". Παίζουν: Αντρέας Φαντίδης, Χρίστος Παπαδόπουλος, Νίκος Παντελίδης, Έλλη Παναγιώτου, Άδμητος Πιτσιλλίδης. Το κυπριώτικο σκετς ήταν μια από τις πιο αγαπημένες εκπομπές του ραδιοφώνου. Μεταδίδεται κάθε Κυριακή μεσημέρι.
19 Ιουνίου 1969
Κυπριώτικο σκετς στο στούντιο του ραδιοφώνου. Παπής Φιλιππίδης, Όλγα Ποταμίτου, Πίτσα Αντωνιάδου, Αντρέας Ποταμίτης, Νεόφυτος Νεοφύτου, Έλλη Αβρααμίδου, Γιάννης Παπαϊωάννου.
Νοέμβριος 1971
Συνεργασία ΡΙΚ - RAI σε ντοκιμαντέρ για την Κύπρο. Το ΡΙΚ συνεργάστηκε πολλές φορές με ξένα κανάλια ή άλλους οργανισμούς για την συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ, σειρών ή άλλων προγραμμάτων. Ο κινηματογραφιστής Στέλιος Γιασεμίδης και ο παλιός δημοσιογράφος Marcello Alessandri μπροστά στο επερχόμενο άρμα της Εθνικής Φρουράς. Αρχείο Άδωνι Χριστοφόρου.
14 Ιουνίου 1990
"Εθνική Φρουρά". Ντοκιμαντέρ με θέμα την Εθνική Φρουρά, τα οπλικά συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Σκηνοθεσία: Νεόφυτος Ταλιώτης, Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Χαραλάμπους. Ηχοληψία: Βλαδίμηρος Βλαδιμήρου.
27 Νοεμβρίου 1984
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο ΡΙΚ. Πρόγραμμα "Από την Κύπρο για την Κύπρο" σε συνεργασία ΡΙΚ, ΕΡΤ, Δήμου Λευκωσίας και με τη συμμετοχή του καταξιωμένου λογοτέχνη. Από αριστερά: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Λέλλος Δημητριάδης - Δήμαρχος Λευκωσίας, Τάκης Θωμά - Διευθυντής Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων, Φάνος Λαγός, Ελλαδίτης τεχνικός, Αντρέας Ζαντής, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Ελλαδίτης τεχνικός. Πιο μπροστά η ηχολήπτης Σοφία Ιωαννίδου Γεωργιάδου.
1968
Η μαγεία των εικόνων πάνω στην ταινία. Χαρίλαος Παπαδόπουλος και Γιώργος Κοτσώνης εξετάζουν τις εικόνες (frames) σε ένα κομμάτι ταινίας από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ο "Βότρυς της Κύπρου" για την οποία ο Γ. Κοτσώνης έγραψε την μουσική. Σ' αυτή την φωτογραφία δεν έγιναν διορθώσεις για να υπενθυμίσουμε πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το υλικό που ξέρουμε ως φωτογραφία. Αν δεν προστατευτεί φθείρεται, ξεθωριάζει, χάνεται. Αρχείο Φρύνης Παπαδοπούλου.
Δεκαετία του '60
"Απαντήστε Παιδιά" Το πρώτο τηλεπαιχνίδι. Το παρακολουθούσαν μικροί και μεγάλοι με ενθουσιασμό. Παρουσιαστής ο Φρίξος Πετρίδης, εμπνευσμένος εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου του ΡΙΚ (1960 - 1970) και Υπουργός Παιδείας (1970 - 1972). Διακρίνονται οι ομάδες μαθητών "Ευαγόρας" και "Ονήσιλος". Απουσιάζει η Αλίκη Ιωαννίδου (Φεραίου) που καθόταν δίπλα στον Φρίξο Πετρίδη. Κάμεραμαν: αριστερά Κυριάκος Λοφίτης, κέντρο Φοίβος Σταύρου, δεξιά ο τουρκοκύπριος Σουλεϊμάν.
24 Νοεμβρίου 1990
Ο μακροβιότερος ενεργός βιολιστής 102 χρονών. Ο Γιάννης Πίπης, ο οποίος γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες για το επίτευγμα του να μπορεί να παίζει βιολί σε ηλικία 102 χρονών, μιλά στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για το "Ευχάριστο Σαββατόβραδο". Κάμεραμαν: Κώστας Παπαδόπουλος. Διευθυντής σκηνής: Λευτέρης Κουμουλής.
Αρχές δεκαετίας '70
Συνεργείο Εξωτερικών Μεταδόσεων στο παλιό Γ.Σ.Π. Οι κάμερες τότε χρειάζονταν τέσσερα άτομα να μεταφερθούν. Για τον σκοπό αυτό έπρεπε να βοηθήσουν όλοι. Εκτός από τους κάμεραμαν, τεχνικοί, οδηγοί και άλλοι. Από αριστερά: Λάκης Παντελίδης χειριστής τεχνικών συσκευών, Χριστάκης Αντρέου τεχνικός, Βλαδίμηρος Βλαδιμήρου ηχολήπτης, Νίκος Καραγιώργης οδηγός.
15 Φεβρουαρίου 1979
Σειρά "Επιστροφή". Η δραματική σειρά που γύρισε το ΡΙΚ, με θέμα τα προβλήματα της ζωής μετά την προσφυγιά. Παίζουν: Π. Αντωνιάδου, Κ. Χαραλαμπίδης, Α, Μούστρας, Μ. Βασιλείου, Γ. Ζένιος, Ν. Νεοφύτου, Λ. Ζένιου Παπά, Αδρ. Μαλένη, Ν. Σιαφκάλης. Σκηνοθεσία: Άντρος Αντωνιάδης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Άντρος Ζεμπύλας. Ηχοληψία: Μιχαλάκης Χρυσάνθου. Βοηθός κινηματογραφιστής: Χρίστος Αγιομαμίτης.
28-29 Μαρτίου 1984
Γύρισμα για το φιλμάκι της Eurovision. Η συμμετοχή του Άντι Πολ με το τραγούδι "Άννα Μαρία Λένα". Από αριστερά: Ο φωτιστής Γιάννης Σφογγαράς στην θέση του οδηγού, ο σκηνοθέτης Αντρέας Κωνσταντινίδης, ο Τρύφωνας Σάββα στην οροφή του αυτοκινήτου, ο διευθυντής φωτογραφίας Στέλιος Τσίγκης και ο βοηθός κινηματογραφιστής Ευάγγελος Χατζηκυριάκου.
6 Νοεμβρίου 1968
"Κατωθκιόν της Μαδαρής". Η πρώτη τηλεοπτική σειρά πανελλήνια. Η πολύ δημοφιλής σειρά, σε κείμενα του Μιχαλάκη Πιτσιλλίδη από την οποία δυστυχώς σήμερα σώζονταιι μόνο φωτογραφίες. Σκηνοθεσία: Νίκη Παπαδοπούλου. Από αριστερά: Παπής Φιλιππίδης, Δημήτρης Φαντίδης, Χρίστος Ελευθεριάδης, Γιώργος Βατυλιώτης, Αντρέας Νικολής, Γιώργος Ζένιος, Χρίστος Παπαδόπουλος, Όλγα Ποταμίτου, Έλλη Παναγιώτου, Μιχάλης Πιερίδης.
31 Δεκεμβρίου 1972
Οι εργαζόμενοι την παραμονή πρωτοχρονιάς. Ένα πλήρες συνεργείο που θα κινηματογραφούσε εργαζόμενους την παραμονή πρωτοχρονιάς, ετοιμάζεται για αναχώρηση, έξω από το Κινηματογραφικό Συνεργείο. Από αριστερά: Ο παραγωγός Άντρος Παυλίδης, ο βοηθός κινηματογραφιστής Άδωνις Χριστοφόρου, ο κινηματογραφιστής Στέλιος Γιασεμίδης και ο ηχολήπτης Φοίβος Γεωργιάδης.
31 Δεκεμβρίου 1972
Ραδιοφωνικό πρόγραμμα για την αλλαγή του χρόνου. Από αριστερά: Τασούλλα Μελετίου, Εύα Χατζηϊωάννου, Φρύνη Παπαδοπούλου, Δώρα Μακαρίου, Χρίστος Σεζίδης, Αντρέας Φαντίδης. Την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1973, ο φωτογράφος του ΡΙΚ κατέγραψε με την κάμερα του, όλους τους εργαζόμενους στο ίδρυμα, εκείνη την μέρα.
6 Μαρτίου 1990
"Τόσο Μακριά από τον Ουρανό". Ντοκιμαντέρ για τους μεταλλωρύχους της Καλαβασού, τη σκληρή δουλειά, την φτώχια και τα προβλήματα στην υγεία τους από το μεταλλείο. Από αριστερά: Ο μεταλλωρύχος κος Γιάννης, η σκηνοθέτης Μαρούλλα Αβρααμίδου, ο διευθυντής φωτογραφίας Χρίστος Αγιομαμίτης, ο ηχολήπτης Άντρος Χρυσοστόμου.
21 Φεβρουαρίου 1975
Δέκα χρόνια "Για την Ύπαιθρο". Πρόγραμμα που δίνει πληροφορίες και συμβουλές στους αγρότες και τις αγρότισσες και καταγράφει την ζωή και τα έθιμα τους. Παράγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας. Από αριστερά: Οι παραγωγοί Μιχαλάκης Τοφαρίδης και Λύσανδρος Αβρααμίδης, ο παρουσιαστής Αντρέας Ξιναρής, και ο παραγωγός Πάμπος Ταραμίδης.
5 - 11 Σεπτεμβρίου 1988
Συνέδριο Υπουργών Εξωτερικών των Αδεσμεύτων. Με αυτό εγκαινιάστηκε το Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας. Ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος προήδρευε του Συνεδρίου, μιλά στον δημοσιογράφο Γιάννη Καρεκλά (σήμερα Διευθυντή Ειδήσεων). Οι κινηματογραφιστές: Πανίκος Δημητρίου, Άντρος Θεοδώρου, Αντρέας Κροκίδης και στην κάμερα ο Στέλιος Τσίγκης.
1962
Ο πρώτος κοσμοναύτης Yuri Gagarin (1934 - 1968) στο ΡΙΚ. Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και ολοκλήρωσε μια τροχιά γύρω από τη Γη στις 12 Απριλίου του 1961, αφού έτυχε παλλαϊκής υποδοχής στην Λευκωσία, δίνει συνέντευξη στον Γιώργο Μιτσίδη. Μεταφράστρια η ηθοποιός Μόνικα Βασιλείου. Αρχείο Ανθούλλας Αλεξάνδρου.
"Σφουγγάρια". Ντοκιμαντέρ με θέμα την αλιεία σφουγγαριών στο πλαίσιο του προγράμματος "Για την Ύπαιθρο". Γυρίσματα στα παράλια της Πόλης Χρυσοχούς όπου εγίνοντο και καταδύσεις. Από αριστερά: Αντρέας Ξιναρής παρουσιαστής του προγράμματος για πολλά χρόνια, Ελλαδίτης σφουγγαράς, Πάνος Γεωργίου διευθυντής φωτογραφίας και Μιχαλάκης Τοφαρίδης σκηνοθέτης.
31 Δεκεμβρίου 1972
Ηχολήπτες της τηλεόρασης την ώρα της παραγωγής. Ελέγχουν τον ήχο όλων των προγραμμάτων που παράγονται στο στούντιο της τηλεόρασης. Οι ηχολήπτες: Άδα Φάντη, Τάσος Γαστριώτης, Παναγιώτα Αβάνη.
6 Φεβρουαρίου 1985
"Γριά Φιλήμων" Η ιστορία της Αγγελικής Σωτηρίου. Ένα ντοκιμαντέρ για την εκπληκτική δράση μιας γυναίκας που εργαζόταν στο καφενείο της, στο χωριό Πάνω Κυβίδες και προστάτευε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στη διάρκεια του αγώνα 1955 - 59. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραολής. Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλιος Τσίγκης. Ηχοληψία: Βλαδίμηρος Βλαδίμηρου εδώ με το φως. Η γριά Αγγελική συναντά ξανά τους αγωνιστές.
17 Δεκεμβρίου 1970
Συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΥΡΙΚ. Οι συνδικαλιστές: Γιώργος Κομήτης, Πολύβιος Νικολάου, Σταύρος Παναγίδης, Ζιανίν Παγιάτα, Σολής Δημοσθένους (προεδρεύει), Λύσανδρος Αβρααμίδης, Κίτσα Κοτζαναστάση, Γιώργος Λανίτης, Αντρέας Παπαϊωάννου.
18 Μαρτίου 1970
Όλο το προσωπικό σε στάση εργασίας. Στην εξωτερική είσοδο του ΡΙΚ. Συμπαράσταση σε απεργία εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές.
8 Ιουλίου 1975
Μίκης Θεοδωράκης και Μαρία Φαραντούρη στο ΡΙΚ. Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, μιλούν στον Παύλο Παύλου για το πρόγραμμα "Εμείς κι ο τόπος μας".
24 Φεβρουαρίου 1991
Πάρτι Φίλων του Αέρα του Τρίτου. Άνθρωποι του Τρίτου με τους ενθουσιώδεις φίλους του πιο δημοφιλούς ραδιοφωνικού καναλιού. Βασίλης Στεργιόπουλος, Χριστάκης Καραγιώργης, Μίκης Κασάπης, Γιώργος Κοτσώνης και Φώτης Ακαθιώτης λαϊκός ποιητής. Πιο πίσω Πέτρος και Λίτσα Μαυρίδου.
7 Ιουνίου 1983
Εκπαίδευση στο μακιγιάζ με μοντέλο τον...... Πρέπει κάποιος να ψάξει πολύ κάτω από αυτό το μακιγιάζ για να εντοπίσει τον ηθοποιό και συνάδελφο στο ΡΙΚ Φώτο Φωτιάδη. Μαίρη Λύρα, Κίκα Χάρρις, Κατερίνα Γκόγκου και η ξένη εκπαιδεύτρια Norma McNees από το Thomson Foundation.
27 Μαΐου 1975
H 17χρονη Άννα Βίσση στο ΡΙΚ. Το ΡΙΚ έδωσε την ευκαιρία στη νεαρή Άννα από τα πρώτα βήματα της να προβάλει το ταλέντο της. Από αριστερά ο παραγωγός Γιώργος Κομήτης, η μακιγιέζ Μαίρη Λύρα, η Άννα Βίσση, η Φρύνη Παπαδοπούλου και ο Μάριος Σκορδής. Αρχείο Λίας Πλατρίτου.
18 Δεκεμβρίου 1977
Η Απαγωγή του Αχιλλέα Κυπριανού. Αναμένουν την απελευθέρωση του απαχθέντος Αχιλλέα. Από αριστερά: Μιμή Κυπριανού, Αλέκος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, Μάρκος Κυπριανού και πλήθος κόσμου. Από το ΡΙΚ: Δημήτρης Αντρέου, Άντρος Ζεμπύλας με τη κάμερα, Φοίβος Γεωργιάδης με τα ακουστικά, Άντρος Παυλίδης στη γωνιά κάτω δεξιά.
22 Μαΐου 1981
Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεόρασης (European Broadcasting Union - EBU) στο Φιλοξενία. Στο Προεδρείο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Αντρέας Φιλίππου και ο Γενικός Διευθυντής Αντρέας Χριστοφίδης. Πιο πίσω δεξιά ο Γιώργος Λανίτης. Κινηματογραφιστής ο Στέλιος Τσίγκης και βοηθός ο Χρίστος Αγιομαμίτης.
10 - 26 Ιουνίου 1993
Αποστολή Βόρειος Ήπειρος στην Αλβανία. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κινηματογραφική ομάδα του ΡΙΚ πήγε στην Αλβανία για 15 μέρες και κατέγραψε την ιστορία, τα προβλήματα και τις ελπίδες της εκεί ελληνικής κοινότητας. Σειρά 6 ντοκιμαντέρ με τίτλο "Αρχέγονος Ελλάς Ήπειρος". Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραολής. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Παυλίδης. Ηχοληψία: Χρίστος Χάματσος.
23 Δεκεμβρίου 1977
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α' στο "Πανόραμα". Από αριστερά: Ο παραγωγός του προγράμματος Παύλος Παύλου, ο δημοσιογράφος Χριστάκης Κατσαμπάς, ο Αντρέας Αραούζος, ο Μακαριώτατος και ο τουρκολόγος Ιάκωβος Τενεδιός για το πρόγραμμα Aktualite.
31 Δεκεμβρίου 1972
Εμφάνιση αρνητικού φιλμ 16mm. Ο εμφανιστής Αντρέας Κροκίδης ετοιμάζει την "Λόλι" όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά στο Κινηματογραφικό Συνεργείο την εμφανιστική μηχανή για το φιλμ 16mm αρνητικό. Η αλλαγή σε θετικό γινόταν στην προβολή από την Telecine. Το ΡΙΚ δεν είχε εκτυπωτική μηχανή για να κάνει θετικό αντίγραφο των ταινιών, γεγονός που είχε αρνητικές συνέπειες στην προστασία τους.
Μοντάζ αρνητικού φιλμ 16mm και μαγνητικών ταινιών Westrex στην Steenbeck. Η εικόνα (ρολό 1 κάτω αριστερά πιο μαύρο) και οι δύο ηχητικές εγγραφές σε μαγνητική ταινία (ρολά 2 και 3) γράφονταν χωριστά σε διαφορετικά μηχανήματα και συγχρονίζονταν εδώ. Το Moviescope πίσω, ήταν για μοντάζ εικόνας χωρίς ήχο. Ο πρωτεργάτης του μοντάζ στο ΡΙΚ Αντρέας Δυμιώτης στην Steenbeck και ο μοντέρ και σκηνοθέτης Γιάννης Καραολής στο Moviescope.
8 Ιανουαρίου 1980
Ζωγράφοι. Αντρέας Λαδόμματος, ο συντονιστής Άνθος Λυκαύγης, Τηλέμαχος Κανθός, Αδαμάντιος Διαμαντής, στο πρόγραμμα "Μαζί με τους δημιουργούς μας".
15 Οκτωβρίου 1979
Λογοτέχνες. Νίκος Σπανός, ο συντονιστής Άνθος Λυκαύγης, Κώστας Μόντης, Φοίβος Σταυρίδης στο πρόγραμμα "Μαζί με τους δημιουργούς μας". Στο πρόγραμμα αυτό εξέθεταν τις απόψεις τους καλλιτέχνες, λογοτέχνες, πνευματικοί άνθρωποι και δημιουργοί.
1964 - 1965
Εκπαιδευτική Τηλεόραση για τα παιδιά. Εγγραφή προγράμματος. Παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ και εκπαιδευτικό Φρίξο Πετρίδη. Κάμερες οι πρώτες Marconi που προμηθεύτηκε το ΡΙΚ. Από αριστερά: Ο κάμεραμαν Γιώργος Σφογγαράς, ο εκπαιδευτικός Στέλιος Συκαλλίδης, ο διευθυντής σκηνής Θεόδωρος Παλαΐκης και ο κάμεραμαν Κυριάκος Λοφίτης.
26 Ιανουαρίου 1982
Λαϊκό Πανεπιστήμιο από το ΡΙΚ και τον Δήμο Λευκωσίας. Διαλέξεις στη μεγάλη αίθουσα του Παγκύπριου Γυμνασίου. Ομιλητής ο δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης. Διακρίνονται οι πρωτεργάτες του Λαϊκού Πανεπιστημίου καθώς και σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής.
15 Νοεμβρίου 1969
Το Θεατράκι άνοιξε. Ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης (εμπνευστής της ιδέας για το Θεατράκι μαζί με τον Αντρέα Χριστοφίδη) και οι ηθοποιοί μετά την παράσταση του "Ασυλλόγιστου" του Μολιέρου, με την οποία εγκαινιάστηκε. Διανομή: Φώτος Φωτιάδης, Νίκος Χαραλάμπους, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Θεόδουλος Μωρέας, Αντρέας Μιχαηλίδης, Στέλιος Καυκαρίδης, Ανδριανή Μαλένη, Ανδρέας Μαραγκός, Αντώνης Κατσαρής, Άκης Μελετίου, Τάσος Αναστασίου, Τάσος Ταντελές, Ευτύχιος Πουλλαΐδης.
11 Ιουνίου 1976
Κατασκευή κεραίας για να συνδεθεί το ΡΙΚ με την ΕΡΤ μέσω Ρόδου. Στην κορυφή Σύμβουλας στο χωριό Πωμός τεχνικοί και άλλοι, εργάζονται υπό την καθοδήγηση του Τμηματάρχη Πομπών και Μελετών, Οδυσσέα Αγγελίδη και του Υπεύθυνου Εγκαταστάσεων, Γρηγόρη Αντρέου.
1976
Το ΡΙΚ συνδέθηκε τηλεοπτικά με την ΕΡΤ μέσω Ρόδου. Με ικανοποίηση ποζάρουν μπροστά στο έργο τους. Κάτω Οδυσσέας Αγγελίδης Τμηματάρχης Μελετών και Εγκαταστάσεων, Γιάννης Χατζημαύρος, Χριστόφορος Δημητρίου (Χρυσούλης), Τάκης Γεωργίου. Πάνω: Χαράλαμπος Ευαγγέλου, ..., Παύλος Φτερακίδης, Αχιλλέας Δ. Γεωργίου, Αντωνάκης Γεωργίου, Χριστόδουλος Δαμιανός.
14 - 19 Μαΐου 1982
Προετοιμασία για κάλυψη εκδήλωσης. Φωτισμοί και δοκιμές για κάλυψη εκδήλωσης στο αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών. (Κοινοπολιτειακό Σεμινάριο). Από αριστερά: ο Μίκης Μιχαηλίδης Τ.Ο.Μ., ο ξένος εκπαιδευτής, ο φωτιστής Γιάννης Σφογγαράς, και ο κάμεραμαν Φειδίας Χριστοδούλου.
3 Ιουλίου 1991
Σεμινάριο για φακούς. Από αριστερά: Νίκος Χαραλάμπους, Πόλυς Γεωργάκης, Λοΐζος Πίττας, Ζαχαρίας Ζαχαριάδης, Μιχαλάκης Ανδρέου, Γιώργος Περικλέους, Άντρος Ζεμπύλας, Θεοχάρης Καρατσιόλης, Τάσος Φανή, Χρύσανθος Χατζηϊωάννου, Λεύκος Κουκουλαρίδης, Γιώργος Σχίζας, Άγγελος Δικωμίτης και ο ξένος εκπαιδευτής.
31 Μαΐου 1981
Σεμινάριο για τον Ήχο. Οι επαγγελματίες του ΡΙΚ διψούσαν για επιμόρφωση και ενημέρωση στις σύγχρονες τεχνολογίες. Από αριστερά: Ξένος εκπαιδευτής, Γιώργος Γωγάκης, Θέμης Βασιλείου, Δώρος Ευθυμιάδης, Αντρέας Κτωρίδης, Αντρέας Διακόπουλος, Ξένιος Αττίκης, Γιώργος Παναγιώτου, Λεωνίδας Ανδρέου.
7 Φεβρουαρίου 1993
Προεδρικές Εκλογές 1993. Για άμεση ενημέρωση το ΡΙΚ εγκατέστησε στούντιο στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία. Ο δημοσιογράφος Θέμης Θεμιστοκλέους (σήμερα Γενικός Διευθυντής) με τον αναλυτή Αντρέα Δρυμιώτη της Δέλτα Πληροφορικής. Αριστερά οι ηχολήπτες Κώστας Καλογεράς και η Μάρθα Χρυσοστόμου. Δεξιά η συνεργάτιδα του κ Δρυμιώτη και ο διευθυντής σκηνής Θεόδωρος Παλαΐκης.
7 Απριλίου 1977
Ο έβδομος γύρος διακοινοτικών συνομιλιών στη Βιέννη. Ο Ντενκτάς, αντί να διαπραγματευθεί επανέφερε το έγγραφο που είχε καταθέσει στον πέμπτο γύρο στην Βιέννη με γενικές και ασαφείς αρχές και σχόλια. Ο διαπραγματευτής μας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημερώνει τον Τύπο. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εκλέγηκε αργότερα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003 - 2008). Δεξιά κάτω ο Δημήτρης Ανδρέου, ο πρώτος τηλεοπτικός ρεπόρτερ της κυπριακής τηλεόρασης.
7 Μαρτίου 1991
"Ιερομόναχος Καλλίνικος - Αγιογράφος". Ντοκιμαντέρ για τον αγιογράφο μοναχό Καλλίνικο. Εδώ γίνεται κίνηση της κάμερας πάνω σε κυκλικές ράγες. Σκηνοθεσία: Τάσος Ταντελές. Συνεντεύξεις: Σοφοκλής Σοφοκλέους - Βυζαντινολόγος. Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευάγγελος Χατζηκυριάκου. Ηχοληψία: Πανίκος Δημητρίου. Βοηθός κινηματογραφιστής Άντρος Λεωνίδου.
29 Οκτωβρίου 1981
"Πού είναι η Μαργαρίτα". Το δημοφιλές παιδικό πρόγραμμα της τηλεόρασης με το οποίο μεγάλωσαν πολλά παιδιά. Από αριστερά: Σοφία Μουαΐμη "Μαργαρίτα", Μιχάλης Παπαευαγόρου "Άνθης Κλεάνθης Παπαγάλος", Κώστας Βήχας "Παφ Παλιάτσος".
Οκτώβρης 1975
"Ο κόσμος της Κύπρου του Διαμαντή". Ντοκιμαντέρ με θέμα το ομώνυμο έργο του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου. Κείμενο και συνέντευξη, Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Ο σκηνοθέτης Αντρέας Κωνσταντινίδης με τον ζωγράφο. Διεύθυνση φωτογραφίας: Άντρος Ζεμπύλας.
31 Δεκεμβρίου 1972
Η περίφημη Video Tape Recorder (VTR) των 2 ιντσών. Σε αυτή την μηχανή γράφτηκαν πολλές αξιόλογες παραγωγές, ανάμεσα τους και το "Κατωθκιόν της Μαδαρής". Ο τεχνικός Ζαχαρίας Ζαχαριάδης εξετάζει μια πλακέτα. Δίπλα ο Κωστάκης Λουκά.
8 Δεκεμβρίου 1988
Θέατρο "Ο Ξένος". Το σενάριο του Αντρέα Κουκκίδη μεταφέρει στην κυπριακή πραγματικότητα και διάλεκτο το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Ο Αμερικάνος". Από αριστερά: Μιχάλης Παπαευαγόρου, Κώστας Δημητρίου, η σκηνοθέτης Πόπη Δανιήλ, ο συγγραφέας Αντρέας Κουκκίδης, Μόνικα Βασιλείου, Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Νίκος Χαραλάμπους.
1973
"Σαλαμίνα". Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Σαλαμίνας προβάλλεται η ιστορική πορεία ολόκληρης της Κύπρου. Σενάριο, σκηνοθεσία: Μάρω Θεοδοσιάδου. Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλιος Γιασεμίδης. Μοντάζ: Αντρέας Δρυμιώτης. Αφήγηση: Εύα Χατζηϊωάννου και Κώστας Χαραλαμπίδης.
28 Νοεμβρίου 1971
Κάλυψη αγώνα ποδοσφαίρου στο παλιό ΓΣΠ. Στόχος να πετύχεις όλα τα γκολ σε φιλμ δέκα λεπτών ή ακόμη, μερικές φορές, σε φιλμ δύο λεπτών και σαράντα δευτερολέπτων. Ο κινηματογραφιστής τότε Άδωνις Χριστοφόρου καλύπτει ποδόσφαιρο από γειτονικό κτήριο επί της λεωφόρου Ευαγόρου. Αγώνας Ομόνοια - ΕΠΑ. Αρχείο Άδωνι Χριστοφόρου.
1992
Άνθρωποι του ΡΙΚ στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Η Βούλα Πατουλίδου πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με εμπόδια, το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στον στίβο, ύστερα από εκείνο του Κώστα Τσικλητήρα στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς το 1912. Ο παραγωγός αθλητικών προγραμμάτων Κώστας Κωνσταντινίδης και οι αθλητικογράφοι Αντρέας Γεωργιάδης και Σάββας Κοσιάρης.
30 Ιανουαρίου 1985
"Η Τηλεφωνήτρια". Όλο το χωριό Ψευδάς, που ήρθε στο γύρισμα μετά από έκκληση του σκηνοθέτη και του διευθυντή παραγωγής, περιμένει τον Δεσπότη. Κωμωδία παρεξηγήσεων σε κείμενο Αντρέα Κουκκίδη. Σκηνοθεσία: Αντρέας Κωνσταντινίδης. Διεύθυνση παραγωγής: Θόδωρος Παλαΐκης. Παίζουν: Δ. Κακουράτου, Α. Μαυρομάτης, Γ. Βατυλιώτης, Κ. Παπαμαρκίδης, Χρ. Ελευθεριάδης, Δ. Κακουράτου, Ηρ. Γιωργαλής και ο γιός του Παναγιώτης (δημοσιογράφος στο ΡΙΚ), Ν. Νεοπτολέμου, Δ. Ξύστρας.
23 Φεβρουαρίου 1970
Το τηλεφωνικό κέντρο του ΡΙΚ. Οι πίνακες αυτοί ήταν η τεχνολογία της εποχής. Οι τηλεφωνήτριες Ρένα Γεωργιάδου και Φρόσω Κυριακίδου.
22 Σεπτεμβρίου 1992
Ο Ozker Ozgur στο στούντιο του ΡΙΚ. Ο ηγέτης του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ozker Osgur δίνει συνεντεύξεις στο ΡΙΚ. Από αριστερά: Ο Κώστας Γενάρης, Ozker Osgur, ο Κοιν. Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, η δημοσιογράφος Αντρούλλα Γεωργιάδου, ο Πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου Μάριος Ηλιάδης.
31 Αυγούστου 1992
Ο Mustafa Akinci μιλά στο ΡΙΚ. Ο αρχηγός του Τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Mustafa Akinci μιλά στον Θανάση Χαρανά για το πρόγραμμα Aktutalite. Στο βάθος ο Κώστας Θεμιστοκλέους των Ενωμένων Δημοκρατών, και δεξιά ο Τουρκοκύπριος Yucel Koseoglu που συνόδευαν τον Akinci. Κινηματογραφιστής ο Αντρέας Κροκίδης.
20 Οκτωβρίου 1993
Συνέδριο αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας στη Λεμεσό. Μεταφορά και εγκατάσταση τεχνικού εξοπλισμού στο ξενοδοχείο Χαβάη όπου ήταν η έδρα των μέσων επικοινωνίας. Το ΡΙΚ είχε στήσει στούντιο και άλλες εγκαταστάσεις. Από αριστερά οι τεχνικοί: Γιώργος Περικλέους, Χρύσανθος Χατζηϊωάννου (σήμερα Διευθυντής Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Θεμάτων), Λεωνίδας Ανδρέου, πίσω ο Ευθύμιος Ευθυμίου.
9 Οκτωβρίου 1976
Κουκλοθέατρο: Ιστορίες του παππού του γνωστικού. Κείμενα, σκηνοθεσία: Κύρου Ρωσσίδη. Κούκλες: Μίκη Φοινικαρίδη. Σκηνικά: Ρέας Μπέιλι. Παίζουν: Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, ο διευθυντής σκηνής Νίκος Αγγελίδης, Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Αδριανή Μαλένη.
13 Νοεμβρίου 1989
Κυπριακά: "Στο Μεταλλείο" της Καλαβασού. Συγκινητικό έργο για τους μεταλλωρύχους σε σενάριο Μαρούλλας Αβρααμίδου που στηρίχτηκε σε διήγημα του Κώστα Μόντη. Πρωταγωνιστούν: Βαρνάβας Κυριαζής, Γιώργος Μουαΐμης, Δημήτρης Ξύστρας. Διευθυντής παραγωγής: Δημήτρης Φαντίδης. Κινηματογραφιστής ΣΕΜΤ: Κώστας Παπαδόπουλος, Φοίβος Σταύρου.
13 Μαρτίου 1981
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκος Κληρίδης στο πρόγραμμα "Θέματα και Απόψεις". Δημοσιογράφοι: Γιώργος Φιλής, Άνθος Λυκαύγης, Γιώργος Λεωνίδα, Τάκης Κουνναφής, Σταύρος Αγγελίδης. Συντονιστής ο Μιχάλης Ατταλίδης. Ο Γλαύκος Κληρίδης εκλέγηκε αργότερα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για δύο θητείες (1993 - 2003). Ο Μιχάλης Ατταλίδης, είναι σήμερα πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Διευθυντής σκηνής ο Θεόδωρος Παλαΐκης. Έχουν ενδιαφέρον οι κάμερες και τα φώτα της εποχής.
5 Ιανουαρίου 1991
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, στο "Πρόσωπο με Πρόσωπο". Το Τρίτο πρόγραμμα του Ραδιοφώνου έφερε νέα πνοή και ελευθερία στην ραδιοφωνία. Ο Πρόεδρος απαντά στις ερωτήσεις του Λεωνίδα Μαλένη και των ακροατών. Πίσω από το διπλό ηχομονωτικό τζάμι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Μάριος Ηλιάδης και Άγγελος Κοτσώνης.
2 Οκτωβρίου 1972
Ο Μάριος Κυπριανίδης εκφωνεί τις Ειδήσεις της τηλεόρασης του ΡΙΚ. Ένας άψογος εκφωνητής στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης. Διακρίνεται το ελάχιστο τότε σκηνικό των Ειδήσεων.
31 Δεκεμβρίου 1979
Το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού. Στο στούντιο με τον Πρόεδρο, ο Γενικός Διευθυντής Αντρέας Χριστοφίδης, ο Βοηθός Διευθυντής Ιωσήφ Χατζηϊωσήφ και ο Διευθυντής προγραμμάτων Χαρίλαος Παπαδόπουλος.
19 Ιουνίου 1979
Τηλεταινία " Χαιρετισμοί" Τρεις αληθινές ιστορίες του 1974. Σενάριο του σκηνοθέτη Αντρέα Κωνσταντινίδη και του Κώστα Χαραλαμπίδη. Παίζουν: Κ. Χαραλαμπίδης, Κ. Ευθυμίου, Μ. Ασπρή και τα μέλη της Λαϊκής Σκηνής Κύπρου. Από αριστερά: ο ενδυματολόγος - σκηνογράφος Στέφ. Αθηαινίτης, ο διευθυντής φωτογραφίας Στ. Τσίγκης, ο Α. Κωνσταντινίδης, ο βοηθός σκηνοθέτη Κ. Κόρτας, στο έδαφος ο Δώρος Ηρακλέους.
1975
"Κύπρος 1974, με τα μάτια των παιδιών". Το ντοκιμαντέρ αυτό συγκρίνει τις ζωγραφιές των παιδιών πριν και μετά τον πόλεμο. Καταγράφει επίσης τις εμπειρίες τους όπως αναδύονται μέσα από τα έργα που ζωγραφίζουν. Σχόλιο - κείμενο: Αντρέας Χριστοφίδης. Σενάριο - σκηνοθεσία: Γιάννης Καραολής. Διεύθυνση φωτογραφίας: Άντρος Ζεμπύλας. Βραβεία: Α) Πρώτο στο "Συμπόσιο" στο Κάρλοβι Βάρι. Β) Κυπριακής ταινίας μικρού μήκους στη Θεσσαλονίκη. Γ) Κοινοπολιτειακό Φεστιβάλ Έντμοντον Καναδά.
22 Μαρτίου 1972
"Θεατρικές Αναμνήσεις". Στιγμές θεάτρου και επιθεώρησης. Η δημοφιλής σειρά για το Θέατρο η οποία άφησε πολλές αναμνήσεις. Ο παρουσιαστής της σειράς Αντρέας Στυλιανού, με τον δημοφιλέστερο τότε κωμικό Νίκο Παντελίδη.
15 Ιουνίου 1972
Η Αμερικανίδα Tamara Brooks διευθύνει την ορχήστρα του ΡΙΚ. Πρόβες στο στούντιο 1 του ραδιοφώνου. Πρώτη σειρά: Αντρέας Παπακυριακού, Κύπρος Χατζημάρκου, Χρίστος Χατζηχαραλάμπους, Παναγιώτης Αναστασίου, Γιώργος Καμένος, Δημητράκης Πετρίδης, Χαϊραμπέτ Τοροσιάν, Κώστας Πετρίδης. Πίσω σειρά: Στέλιος Μιχαηλίδης, Χαρουτιούν Τουμαγιάν, Σταύρος Παπαντωνίου, Μιχαλάκης Ιωαννίδης, Κώστας Αποστολίδης, Κώστας Κλεάνθους.
27 Σεπτεμβρίου 1978
Ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαίρου από το Μακάρειο στάδιο. Η χαρακτηριστική φωνή του ραδιοσχολιαστή Ντίνου Κωνσταντινίδη (κέντρο) είχε ταυτιστεί με το ποδόσφαιρο. Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων ΑΠΟΕΛ-Shamrock Rovers Ιρλανδίας, δεύτερος αγώνας 0-1. Το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε. Αριστερά ο ηχολήπτης Ξένιος Αττίκης. Δεξιά ο Αντρέας Γεωργίου προϊστάμενος οδηγών. Αρχείο Πάμπου Σαββίδη.
30 Δεκεμβρίου 1979
"Πρωτοχρονιά με όλη την Κύπρο". Γιορταστικό πρόγραμμα στο ραδιόφωνο. Από αριστερά: Φοίβος Γεωργιάδης, ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Μίκης Νικήτας, ... Κυριάκος Χαραλαμπίδης με τον γιο του Ρήσο, Πάνος Ιωαννίδης, Νίκος Παντελίδης, Αντώνης Τριλλίδης, Αντρέας Φαντίδης.
17 Ιουνίου 1993
Η σειρά του Άντρου Παυλίδη αποτελείτο από 48 προγράμματα 30 λεπτών το καθένα. Γυρίστηκαν 13 προγράμματα για την Αρχαία, 12 για την Βυζαντινή, 10 για την Μεσαιωνική και 13 για την Νεότερη ιστορία της Κύπρου. Έρευνα, κείμενα, αφήγηση, σκηνοθεσία: Άντρος Παυλίδης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλιος Τσίγκης. Ηχοληψία: Πανίκος Δημητρίου.
8 Νοεμβρίου 1993
Πρωτεργάτες του Ραδιομαραθώνιου στο Τρίτο. Μαρίνα Μαλένη, Ρόμπερτ Καμάσα, Γιάννα Λευκάτη, Κώστας Σωτηρόπουλος με τον Πρόεδρο του Δ. Συμβουλίου του ΡΙΚ Μάριο Ηλιάδη και τον Γ. Διευθυντή Γιώργο Ποταμίτη.
9 Νοεμβρίου 1993
Ραδιομαραθώνιος στους δρόμους. Η διήμερη πεζοπορία από τη Λεμεσό στη Λευκωσία φτάνει προς το τέρμα της. Κατάκοποι με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους. Η Αθηνά Βιολάρη επικεφαλής της πορείας με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες: Τον Γιώργο Κουρουφέξη με τα μετάλλια του από τους Ειδικούς Ολυμπιακούς και την Ραφαέλλα.
1963 - 1964
"Το Νησί της Αφροδίτης". Ένα "ερωτικό" κοίταγμα του τόπου, των ανθρώπων και της παράδοσης. Το περίφημο έγχρωμο ντοκιμαντέρ για το οποίο έγραψε μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη (Χρυσοπράσινο Φύλλο). Σκηνοθεσία: Χαρίλαος Παπαδόπουλος. Σενάριο: Λεωνίδας Μαλένης, Αντρέας Χριστοφίδης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Λανίτης. Διεύθυνση παραγωγής: Μίκης Μιχαηλίδης. Αφήγηση: Μάνος Κατράκης και Χρίστος Πάρλας. Αρχείο Φρύνης Παπαδοπούλου.
1971 - 1972
"Δισκοθήκη". Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Φιλοξενούσε στην τηλεόραση τραγουδιστές, συγκροτήματα και νέους που χόρευαν και διασκέδαζαν. Παρουσίαζε η συνεργάτης Αγάθη Αντωνιάδου (αργότερα Μαμμίδου). Παραγωγός η Δάφνη Τζαφέρη. Αρχείο Γιώργου Σφογγαρά.
1994
"Πέτρος ο Πρώτος", μια μεγάλη παραγωγή. Το έργο, του Πάνου Ιωαννίδη, σκηνοθέτησε ο Αντρέας Κωνσταντινίδης. Κοστούμια του Στέφανου Αθηαινίτη και της Σώσε Ισκιτζιάν. Μουσική: Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Στους κύριους ρόλους: Νίκος Χαραλάμπους, Αννίτα Σαντοριναίου, Στέλιος Καυκαρίδης, Μαρίνα Μαλένη, Αντρέας Μούστρας. Συμμετείχε πλειάδα ηθοποιών και κομπάρσων.
Ο φωτογράφος του ΡΙΚ Γιώργος Χατζηγεωργίου. Αυτός τράβηξε και φύλαξε με επιμέλεια τις φωτογραφίες στο αρχείο του ΡΙΚ. Από αυτό το αρχείο προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εκτίθενται.
Νίκος Χαραλάμπους και Τζένη Γαϊτανοπούλου σε θεατρική σκηνή της Τηλεόρασης του ΡΙΚ.
1972
Η ηθοποιός Μόνικα Βασιλείου, στην κωμωδία του Μενάνδρου "Σαμία", που ανέβασε το ΡΙΚ.
Δεκαετία '60
Έλλη Κυριακίδου, Έλλη Αβρααμίδου, Νίκος Παντελίδης και Αντρέας Παπαμαρκίδης συμμετέχουν σε κυπριώτικο σκετς παραγωγής ΡΙΚ.
1953 - Δεκαετία '70
Έλλη Αβρααμίδου. Συνέδεσε το όνομά της με την συγγραφή κυπριώτικων σκετς για το ΡΙΚ.
Το Αρχείο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Φωτογράφιση: Χρίστος Χριστοφόρου
Η δορυφορική αντένα τηλεόρασης ΡΙΚ. Φωτογράφιση: Χρίστος Χριστοφόρου