Φωτογραφικό Αρχείο ΡΙΚ

RIK_Logo_3. - 220x165.png

Το Φωτογραφικό Αρχείο του ΡΙΚ, το οποίο ανάγεται χρονικά από το 1950 μέχρι σήμερα, αριθμεί πέραν των 150.000 φωτογραφιών και αρνητικών, στα περισσότερα από τα οποία το ΡΙΚ κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα πλούσιο φωτογραφικό ιστορικό αρχείο, το οποίο έχει καταγραφεί κυρίως από τον τότε φωτογράφο του Ιδρύματος Γιώργο Χατζηγεωργίου, αλλά και από άλλους εργαζόμενους στο κινηματογραφικό συνεργείο και άλλα Τμήματα του ΡΙΚ.

Περισσότερα

Copyright Notice:
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική θέαση/ακρόαση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία.

Μέρος του φωτογραφικού αρχείου του ΡΙΚ έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί με σημαντικές πληροφορίες για την κάθε φωτογραφία ξεχωριστά και με όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη περιγραφή. Το φωτογραφικό αρχείο του ΡΙΚ περιλαμβάνει ανάμεσα σ’ άλλα, υλικό από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας των εγκαταστάσεων του Κυπριακού Ραδιοφώνου το 1951 και της επίσημης λειτουργίας του το 1953, όπως και φωτογραφικό υλικό από τα πρώτα βήματα της λειτουργίας της Κυπριακής Τηλεόρασης το 1957. Στην ουσία πρόκειται για ένα πλουσιότατο φωτογραφικό ιστορικό ντοκουμέντο της εποχής στο οποίο ουσιαστικά καταγραφόταν μαζί με την ιστορία του ΡΙΚ και η ιστορία του τόπου.

Στο Φωτογραφικό Αρχείο του ΡΙΚ συγκαταλέγεται επίσης άγνωστο για πολλούς υλικό, με στιγμές των ανθρώπων του ΡΙΚ κατά την ώρα εργασίας τους, αλλά και σε κοινωνικές συναθροίσεις, στιγμιότυπα από τις εξωτερικές παραγωγές του ΡΙΚ όπως και ένας μεγάλος αριθμός φωτογραφιών από τις θεατρικές παραστάσεις που δίνονταν στο θεατράκι του ΡΙΚ την περίοδο 1969-1971. Διά μέσου της συγκεκριμένης δραστηριότητας, το ΡΙΚ με τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του κατάφερε να εισάξει στο κυπριακό θέατρο την καλλιτεχνική αρτιότητα.

Μέρος του φωτογραφικού αρχείου του ΡΙΚ εκτίθεται στο Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ και σε άλλους χώρους του Ιδρύματος. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του φωτογραφικού αρχείου του ΡΙΚ μαζί με φωτογραφικά αρχεία συνεργατών μας, βρίσκονται στο φωτογραφικό λεύκωμα, έκδοσης ΡΙΚ 2017, «60 χρόνια κυπριακή τηλεόραση 1957-2017», το οποίο κυκλοφόρησε με την ευκαιρία των 60 χρόνων λειτουργίας της κυπριακής Τηλεόρασης και των 65 χρόνων λειτουργίας του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Μικρότερος αριθμός φωτογραφιών, των οποίων τα δικαιώματα δεν ανήκουν στο Ίδρυμα, φυλάσσονται ως υλικό ιστορικής αξίας και έρευνας.

Κλείσιμο

Φωτογραφικό Υλικό