Μάρω Θεοδοσιάδου

Μάρω Θεοδοσιάδου (φωτο συλλογής) εμπροσθόφυλλο 300x225.png


Το παρόν Φωτογραφικό Αρχείο της Μάρως Θεοδοσιάδου παραδόθηκε στο Αρχείο του ΡΙΚ από τον κ. Λούη Περεντό, στον οποίο η εκλιπούσα είχε εμπιστευθεί τα πολύτιμα αρχεία της πριν από τον θάνατό της. Η συλλογή αποτελείται από 799 αρχειακά ντοκουμέντα, από τα οποία τα 654 αφορούν πρωτότυπο και ψηφιοποιημένο φωτογραφικό υλικό κατανεμημένο και πλήρως τεκμηριωμένο σε 38 κατηγορίες, 55 γραπτά ντοκουμέντα σε πρωτότυπη και ψηφιοποιημένη μορφή, καθώς και 90 επιπλέον φωτογραφίες αρχειοθετημένες στην πρωτότυπη τους μορφή. Τόσο το πρωτότυπο, όσο και το ψηφιοποιημένο υλικό περιέχει ιστορικές φωτογραφίες από τα προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά αρχεία της κυρίας Θεοδοσιάδου, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Περιέχονται επίσης φωτογραφίες του αδελφού της, γνωστού αρχιτέκτονα Αλέξη Θεοδοσιάδη.

Περισσότερα

Copyright Notice:
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική θέαση/ακρόαση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία.

Ανάμεσα στις ιστορικές φωτογραφίες του Αρχείου της Μάρως Θεοδοσιάδου, συναντούμε φωτογραφικό υλικό της ίδιας και της οικογένειάς της από το 1920, αλλά και υλικό το οποίο αφορά πολιτικά και άλλα γεγονότα στην Κύπρο από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, τις διακοινοτικές ταραχές, την τουρκική εισβολή του 1974, την επιστροφή των αιχμαλώτων, την μεταφορά των εγκλωβισμένων στις ελεύθερες περιοχές, τους προσφυγικούς καταυλισμούς και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής. Μέρος του υλικού, το οποίο αρχειοθέτησε με επιμέλεια η Μάρω Θεοδοσιάδου, ανήκει σε γνωστούς, αλλά και άγνωστους φωτογράφους.

Η Μάρω Θεοδοσιάδου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1939 και απεβίωσε το 2019. Σπούδασε την τεχνική παραγωγής της τηλεόρασης στην Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σπούδασε επίσης αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου απέκτησε διδακτορικό στην κυπριακή αρχαιολογία.

Εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για περίοδο 42 ετών. Μετά την αφυπηρέτηση της συνέχιζε να γράφει σενάρια για ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού περιεχομένου, όπως το σημαντικό έργο για τα Ενετικά τείχη της Λευκωσίας. Διά μέσου των παραγωγών της προβάλλονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Κύπρου που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO. Αναφέρουμε ενδεικτικούς τίτλους: «Το Ιδάλιον , ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου», «Η Σαλαμίνα της Κύπρου», σειρά τεσσάρων ντοκιμαντέρ για τις «Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικονογραφημένες εκκλησίες της Κύπρου», «Οι τελευταίοι παραδοσιακοί τεχνίτες του κόκκινου πηλού».

Με ρίζες από τη Λάρνακα, η μητέρα της καταγόταν από την οικογένεια του γιατρού Κονταρίνη, η Μάρω Θεοδοσιάδου φώτισε με το έργο της σημαντικές πτυχές της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κύπρου.

Κλείσιμο

Φωτογραφικό Υλικό