Το Αρχείο

Εγκαταστάσεις Αρχείου

Το Αρχείο

Το Αρχείο ΡΙΚ αποτελεί τον σημαντικότερο Φορέα διάχυσης της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κύπρου, διά μέσου της εικόνας και του ήχου. Ο ρόλος αυτός αναγνωρίζεται από την Πολιτεία με την ανακήρυξη του Αρχείου ως άλλου τόπου φύλαξης δημόσιου αρχειακού υλικού, καθώς και την συμπερίληψή μας στην Επιτροπή Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρωταρχικός στόχος του Αρχείου ΡΙΚ είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου διά μέσου του χρόνου και η προβολή του χθες, στις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Οι τομείς δράσης του Αρχείου αφορούν το Τηλεοπτικό, το Ραδιοφωνικό, το Μουσικό, το Φωτογραφικό Αρχείο, την Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ και το Αρχείο Γραπτών Ντοκουμέντων.

Αρχείο Τηλεόρασης

Στο Τηλεοπτικό Αρχείο φυλάσσονται περισσότερες από 40.000 ώρες αρχειακού υλικού, το οποίο καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 1955 έως σήμερα. Το παλαιότερο οπτικοακουστικό μαυρόασπρο ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο φυλάσσεται στο Αρχείο Τηλεόρασης, έχει ημερομηνία παραγωγής 1929. Τιτλοφορείται «Κύπρος 1929», ανήκει στο είδος του ντοκιμαντέρ και αναφέρεται στην κυπριακή κοινωνία κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Το αντίγραφο του ντοκιμαντέρ «Κύπρος 1929» εξασφαλίσθηκε εκ μέρους του ΡΙΚ από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και διαφυλάσσεται ως σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο με πλήρη τεκμηρίωση στο Αρχείο του Ιδρύματος. Το χωρίς ήχο ντοκιμαντέρ έγινε για λογαριασμό της αποικιοκρατικής Κυβέρνησης της Κύπρου και αντίγραφό του παραδόθηκε μετά την Ανεξαρτησία, στην Κυπριακή Κυβέρνηση. Το πρωτότυπο βρίσκεται σήμερα στο British Film Institute, ενώ το δεύτερο αντίγραφο φυλάσσεται στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Αρχειο Τηλεορασης

Αρχείο Ραδιοφώνου

Στο Ραδιοφωνικό μας Αρχείο περιλαμβάνονται ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία ανάγονται βαθιά στον χρόνο και τα οποία αντικατοπτρίζουν την ιστορία της Κύπρου πολύ πριν από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το παλαιότερο ηχογραφημένο πρόγραμμα το οποίο διαφυλάσσεται στο Αρχείο, αφορά την επίσημη έναρξη των ραδιοφωνικών εκπομπών της Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας (Cyprus Broadcasting Service) την νύκτα της 4ης Οκτωβρίου 1953. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Άγγλου Κυβερνήτη, με ταυτόχρονη μετάφραση από την αγγλική, στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα. Στο Ραδιοφωνικό Αρχείο φυλάσσονται επίσης δεκάδες χιλιάδες ώρες εκπομπών που άφησαν εποχή, καθώς και η συμβολή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στα τραγικά γεγονότα του 1974.

Αρχειο Ραδιοφωνο
Υποδοχή της νέας χρονιάς 1973, στο Ραδιόφωνο. 31.12.1972.

Αρχείο Φωτογραφίας

Το Φωτογραφικό μας Αρχείο (περίοδος 1950 – σήμερα) περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες και αρνητικά, στα περισσότερα από τα οποία το ΡΙΚ κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Μικρότερος αριθμός φωτογραφιών, των οποίων τα δικαιώματα δεν ανήκουν στο Ίδρυμα, φυλάσσονται ως υλικό ιστορικής αξίας και έρευνας. Μέσω των φωτογραφικών ντοκουμέντων, μέρος των οποίων αναρτήθηκε και στο Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ, παρουσιάζεται η δραστηριότητα του Ιδρύματος, τόσο κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, όσο και αργότερα.

Ο λαϊκός μας ζωγράφος Μιχαήλ Κάσιαλος έξω από το σπίτι του στην Άσσια. Δεκαετία 1970.

Μουσικό Αρχείο

Στο Μουσικό μας Αρχείο διαφυλάσσεται η δισκογραφική συλλογή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, η οποία αριθμητικά πλησιάζει τις 80.000 τίτλους δίσκων. Στη συλλογή περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός δίσκων βινυλίου, πολλοί από αυτούς μοναδικοί, ψηφιακοί δίσκοι, αποκλειστικές μουσικές ηχογραφήσεις και χειρόγραφες παρτιτούρες.

Η συλλογή συμπληρώνεται με πλούσιο ενημερωτικό υλικό, το οποίο αφορά το σύνολο των μουσικών επισκεπτών των οποίων η καριέρα είτε ξεκίνησε από τους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ, είτε προβλήθηκε διά μέσου των εκπομπών του.

Η ορχήστρα του ΡΙΚ, υπό την διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Γιάγκου Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας.Δεκαετία 1960.

Βιβλιοθήκη

Ο συνολικός αριθμός των τίτλων βιβλίων και περιοδικών τα οποία αποτελούν την συλλογή της Βιβλιοθήκης του Αρχείου, ανέρχεται στις 13.000. Ανάμεσά τους και σπάνια ή και μοναδικά ντοκουμέντα με προσωπικές αφιερώσεις γνωστών συγγραφέων, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη ζωή. Η παλαιότερη έκδοση που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη μας αφορά ιστορικό ντοκουμέντο με ημερομηνία καταχώρησης 2 Οκτωβρίου 1952. Τιτλοφορείται «Living Writers» (Ζώντες συγγραφείς) και αποτελεί συλλογή σειράς εκπομπών που μεταδόθηκαν από το BBC την περίοδο εκείνη. Εικάζουμε ότι η σειρά αναμεταδόθηκε και από την Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία, η οποία με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετονομάσθηκε σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ

Το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο. Στεγάζεται στο μοντέρνο κτίριο του Αρχείου και περιλαμβάνει έκθεση, με πλήρη τεκμηρίωση, του πιο σημαντικού υλικού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στο πέρασμα των χρόνων.

Εκτός από τον τεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος ήταν αναγκαίος για την παραγωγή και μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας του ΡΙΚ, στο Μουσείο εκτίθενται και δεκάδες άλλα μουσειακά αντικείμενα, μέσα από τα οποία καταγράφεται κατά τρόπο μοναδικό, η ιστορική πορεία του Ιδρύματος και των παραγωγών του. Ως τέτοια αναφέρουμε την πρώτη κάμερα που χρησιμοποιήθηκε στους τηλεθαλάμους του ΡΙΚ, τα πρώτα μουσικά όργανα τα οποία συνόδευσαν και ανέδειξαν σπουδαίους Κύπριους καλλιτέχνες, τις πρώτες κούκλες που αποτέλεσαν την πρώτη παραγωγή κουκλοθεάτρου σε κυπριακή τηλεόραση, τα αυθεντικά κοστούμια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε σειρές που άφησαν εποχή, τα μικρόφωνα με τα οποία μεταδόθηκαν ιστορικά γεγονότα και πολλά άλλα. Επισκέψεις ατόμων και οργανωμένων συνόλων είναι εφικτές, με πλήρη ξενάγηση και προβολή ιστορικού υλικού κατόπιν τηλεφωνικής διευθέτησης στο +35722862336.

Έκθεμα Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ

Αρχείο Γραπτών Ντοκουμέντων

Το Αρχείο Γραπτών Ντοκουμέντων περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό Δελτίων Ειδήσεων τα οποία μεταδίδονται από το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση του ΡΙΚ. Μεταξύ άλλων έχουν διαφυλαχθεί στην πρωτότυπη μορφή τους, τα κείμενα των Δελτίων Ειδήσεων της περιόδου 1974, με τα οποία περιγράφεται το προσφυγικό πρόβλημα τις ημέρες της τουρκικής εισβολής, οι πολιτικές διεργασίες που αφορούσαν το κυπριακό πρόβλημα, καθώς και οι αναφορές των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο κατά την υπό αναφορά περίοδο.

Η δημιουργία των πρώτων προσφυγικών καταυλισμών. Η είδηση μεταδίδεται από το ΡΙΚ και φυλάσσεται στο Αρχείο μας. 16.10.1974.