Φωτογραφικό Αρχείο ΓΤΠ

PIO_logo-300x126.png

Το Φωτογραφικό Αρχείο του ΓTΠ, το οποίο αποτελεί πολύτιμο εταίρο στο Έργο Ψηφιακός Ηρόδοτος II, διαθέτει πλούσια συλλογή με φωτογραφίες από το 1950 μέχρι σήμερα, οι οποίες καλύπτουν διάφορα θέματα που αφορούν στην Κύπρο. Αριθμεί πέραν από 700.000 αρνητικά, ενώ από το 2004 έγινε μεταπήδηση στην ψηφιακή φωτογραφία.

Περισσότερα

Copyright Notice:
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική θέαση/ακρόαση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία.

Ενδιαφερόμενοι ερευνητές μπορούν να εξυπηρετηθούν με επί τόπου επίσκεψη στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. (Πληροφορίες σχετικά με την παραχώρηση φωτογραφιών από το Φωτογραφικό Αρχείο του ΓΤΠ θα βρείτε εδώ και εδώ.

Με την είσοδο της ψηφιακής εικόνας στο ΓΤΠ έχει αρχίσει η ψηφιοποίηση του πλούσιου φωτογραφικού αρχείου του γραφείου ούτως ώστε να καταστεί και προσβάσιμο ηλεκτρονικά. Στόχος του ΓΤΠ είναι σε μερικά χρόνια να παραδώσει στο κοινό ψηφιοποιημένο όλο το πολύτιμο αυτό φωτογραφικό υλικό.

Το φωτογραφικό αρχείο του ΓΤΠ έχει επίσης εμπλουτιστεί με άλλα αρχεία τα οποία το ΓΤΠ αγόρασε ή του δώρισαν.

Αυτά είναι:

  1. Αρχείο Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ, που καταγράφει τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 και αποτελείται από 409 αρνητικά.
  2. Αρχείο Herbert Henniker Heaton: το 2007 η κυρία Sukey Cameron δωρίζει στο Γ.Τ.Π. ένα φωτογραφικό άλμπουμ με 199 φωτογραφίες από την Κύπρο του παππού της Herbert που υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό το 1931.
  3. Αρχείο Ζακ Ιακωβίδη: Το 1995 αγοράζονται 28.210 αρνητικά που αποτελούν μέρος του αρχείου του Ζακ Ιακωβίδη από την Κύπρο.
  4. Αρχείο Φέλιξ Γιαξή: Το 2007 το Γ.Τ.Π. αγοράζει από την οικογένεια Γιαξή μεγάλο μέρος του φωτογραφικού αρχείου του που αποτελείται από 9.887 αρνητικά.
  5. Αρχείο Γιώργου Βατυλιώτη: Το αρχείο που αποτελείται από 19.195 αρνητικά δωρήθηκε από τον αείμνηστο Γιώργο Βατυλιώτη στην Ένωση Συντακτών Κύπρου. Μετά από συμφωνία μεταξύ της διεύθυνσης του ΓΤΠ και της Ένωσης Συντακτών, το αρχείο έχει παραδοθεί στο ΓΤΠ για φύλαξη και ψηφιοποίηση (δικαίωμα χρήσης του έχει και το ΓΤΠ και η Ένωση Συντακτών).
  6. Φωτογραφικό υλικό που αποκτήθηκε από τους φωτογράφους Κάτια Χριστοδούλου, Χρίστο Βιολάρη, Κωνσταντίνο Χαραλάμπους, Ανίκητος Χ"Χαραλάμπους , Αντρέα Αντρέου, και Τάκη Ιωαννίδη.
  7. Φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο βιβλίο 'Μέρες οργής' των Αντρέα Κούτα και Μπάμπη Αβδελόπουλου που αριθμεί 555 φωτογραφίες.
  8. Αρχείο Klaus Gallas: Αριθμεί 177 διαφάνειες που προέρχονται από την κατεχόμενη Κύπρο.
  9. Αρχείο Tomasz Moscicki: Αριθμεί 151 φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή από την Κύπρο.
  10. Αρχείο Φάνη Παρπαΐρη ΣΜΑΡΤ : Το 2008 το ΓΤΠ αγοράζει από τους κληρονόμους του Φάνη Παρπαΐρη το φωτογραφικό του αρχείο που αποτελείται από 11.701 αρνητικά.


Επίσης, το Φωτογραφικό Αρχείο του ΓΤΠ εμπλουτίζεται καθημερινά με το φωτογραφικό υλικό των δύο του φωτογράφων, Χρίστου Αβρααμίδη και Σταύρου Ιωαννίδη.

Στοιχεία επικοινωνίας

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / Φωτογραφικό Αρχείο: τηλ. 22801235, email: [email protected]


Copyright notice: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική θέαση/ακρόαση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία.

Κλείσιμο

Φωτογραφικό Υλικό