Επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή, στο ΡΙΚ και στο Αρχείο ΡΙΚ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

16 Σεπτέμβριος 2022

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο Ραδιοφωνικό ‘Ιδρυμα Κύπρου.

ΡΙΚ και Υφυπουργείο Πολιτισμού αποφάσισαν συνεργασία σε όλα τα ζητήματα και τις πτυχές του Πολιτισμού προς όφελος της κοινωνίας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τουμαζής έκανε λόγο για ολιστική προσέγγιση των πολιτιστικών ζητημάτων, σημειώνοντας πως το ΡΙΚ θεωρείται εκ των πραγμάτων στρατηγικός εταίρος για το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε επίσης, στις εγκαταστάσεις του Αρχείου ΡΙΚ και του Μουσείου του από την Προϊστάμενη του Αρχείου Φοίβια Σάββα. Συνομίλησε με τους λειτουργούς του Αρχείου και του δόθηκε η ευκαιρία να δει από κοντά τους χώρους όπου διατηρείται και φυλάσσεται το πλούσιο και πολύτιμο αρχειακό του υλικό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Αρχείο ΡΙΚ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού παρακολούθησε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε ο θείος του, Παναγιώτης Τουμαζής, το 1964 στο ΡΙΚ, γεγονός που του προκάλεσε συγκίνηση. Άκουσε επίσης, ηχητικά αποσπάσματα με τη σημασία που οι Κύπριοι απέδιδαν στο «μαγικό κουτί» του 1960, το Ραδιόφωνο.

Ο κ. Τουμαζής υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Αρχείου, χαρακτηρίζοντας εμφαντικά τη λειτουργία του Αρχείου ΡΙΚ ως πρώτιστης σημασίας.