ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ

11 Δεκέμβριος 2020

Η διαδικτυακή πύλη του Αρχείου ΡΙΚ www.digital-herodotus.eu παρουσιάζει στις χιλιάδες επισκέπτες της μία νέα δραστηριότητα και ανοίγει μία νέα σελίδα στην Ιστορία με τη λειτουργία του Φωτογραφικού Αρχείου της.

Το Φωτογραφικό μας Αρχείο (περίοδος 1950 – σήμερα) περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες και αρνητικά, στα περισσότερα από τα οποία το ΡΙΚ κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Μικρότερος αριθμός φωτογραφιών, των οποίων τα δικαιώματα δεν ανήκουν στο Ίδρυμα, φυλάσσονται ως υλικό ιστορικής αξίας και έρευνας. Μέσω των φωτογραφικών ντοκουμέντων, μέρος των οποίων αναρτήθηκε και στο Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ, παρουσιάζεται η δραστηριότητα του Ιδρύματος, τόσο κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, όσο και αργότερα. Επιπρόσθετα φίλοι του Αρχείου του ΡΙΚ, καθώς και οργανωμένοι Φορείς με τους οποίους η Υπηρεσία Αρχείου συνεργάζεται, προσφέρουν μέρος του φωτογραφικού τους αρχείου για να προβληθεί μέσω της Πλατφόρμας του Ψηφιακού Ηρόδοτου.

Σε πρώτο στάδιο, θα αναρτηθεί στη νέα μας σελίδα Φωτογραφικό Αρχείο, μία συλλογή πενήντα φωτογραφιών σε μαυρόασπρο, που παρουσιάζει τον κόσμο της Κύπρου την περίοδο από το 1960-1974, με τον φακό του καταξιωμένου καλλιτέχνη φωτογράφου Τάκη Δημητριάδη. Πενήντα φωτογραφίες οι οποίες ανοίγουν το παράθυρο του παρελθόντος και αποτυπώνουν, αλλά σώζουν ταυτόχρονα, τον τρόπο που ο αγνός καθημερινός κύπριος πολίτης ζούσε, εργαζόταν, στοχαζόταν. Ο άνθρωπος της πόλης ή του χωριού, της γης και του μόχθου, της θάλασσας, του μποστανιού ή του γαλήνιου μοναστηριού. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες φιλοξενούνται επίσης σε ένα πολυτελές λεύκωμα των εκδόσεων Αρμίδα 2006, με τον τίτλο «Ο κόσμος της Κύπρου 1960-1974 με το φακό του Τάκη Δημητριάδη AFIAP».

Στη νέα σελίδα του Φωτογραφικού Αρχείου αναρτάται επίσης μία σειρά φωτογραφιών που έχουν παραχωρηθεί από το φωτογραφικό αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο αποτελεί πολύτιμο εταίρο του Έργου Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ. Οι φωτογραφίες καλύπτουν διάφορα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Κύπρο από το 1950 μέχρι το 1970.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Φωτογραφικού Αρχείου εδώ.