Φιλοξενία στο Τρίτο του ΡΙΚ με την Αθηνά Βιολάρη

12 Ιούνιος 2019

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, η ραδιοφωνική εκπομπή λόγου του Τρίτου του ΡΙΚ, «Συν Αθηνά», φιλοξένησε την Υπεύθυνη του Έργου Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ, Φοίβια Σάββα.

Συνομίλησε με τους δημοσιογράφους Αθηνά Βιολάρη και Χριστόδουλο Χριστοδούλου για την πορεία εργασιών του Έργου και αναφέρθηκε στα ψηφιοποιημένα αρχεία που αναρτήθηκαν μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα https://www.digital-herodotus.eu/ Αναφορά έγινε και στα αποτελέσματα της ψηφιοποίησης του Τύπου, όσον αφορά τους άλλους Εταίρους του Έργου, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και Ενεργειακή Α.Ε

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μεταδόθηκαν αποσπάσματα από αρχειακά ντοκουμέντα του Αρχείου ΡΙΚ, όπως:

  • Ανακήρυξη Σπύρου Κυπριανού ως Προέδρου Δημοκρατίας από Έφορο Χατζηαναστασίου (1977 μετά το θάνατο Μακαρίου).
  • Πρώτη εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην Κύπρο (Μάρτιος 1989). Δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, και του γιατρού Παναγιώτη Σπανού.
  • Σόλων Μιχαηλίδης – χορωδία Άρης Λεμεσού (1975). Η χορωδία Άρης Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια πρόβας. Ακούγεται το άσμα «Ρωμιοσύνη», από το έργο Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο.
  • Μάριος Τόκας - Πορτραίτο ντοκιμαντέρ 1994 του Αντρέα Κωνσταντινίδη. Παρουσίαση Μαρία Βασιλειάδου. Τραγουδά ο πατέρας του, Κύπρος, ο ίδιος παίζει κιθάρα. Οικογενειακή σύναξη στο πατρικό του συνθέτη στη Λεμεσό.

Το πιο πάνω, απροσπέλαστο μέχρι την έναρξη του Έργου υλικό, ψηφιοποιήθηκε, τεκμηριώθηκε και διαχέεται στην κοινωνία των πολιτών, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Interreg Ελλάδα – Κύπρος.

*Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από την ανακήρυξη του Σπύρου Κυπριανού ως Προέδρου της Δημοκρατίας το 1977, μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.