• Η Συλλογή

    Μαρούλα Τζούβα-Παΐκου (φωτο συλλογής) εμπροσθόφυλλο 300x225.png


    Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    Ανέκδοτες για το ευρύ κοινό πτυχές της Παιδείας της Κύπρου, επί Αγγλοκρατίας, παρουσιάζει ο Ψηφιακός Ηρόδοτος, μέσα από το πολύτιμο και σπάνιο υλικό, φωτογραφικό και έντυπο, της εκπαιδευτικού Μαρούλας Τζούβα – Παΐκου. Αποκαλύπτουμε μεταξύ άλλων την εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζετο στο νησί από το Αγγλικό καθεστώς, την διασύνδεση της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων μας με την Βρετανία, αλλά και την οργάνωση της ελληνικής παιδείας κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας. Το υλικό θα τυγχάνει εμπλουτισμού σε συστηματική βάση.

    Περισσότερα

Η Μαρούλα Τζούβα-Παΐκου, γεννήθηκε στη Λάρνακα στην ενορία Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και απεβίωσε στη Λευκωσία το 2023. Μετά την αποφοίτησή της από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας σπούδασε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Λευκωσίας, συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο εμβαθύνοντας στην Αγγλική Λογοτεχνία και στην θεατρική παιδεία. Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με τον Τεύκρο Ανθία στην παροικιακή εφημερίδα «Το Βήμα».

Ως εκπαιδευτικός, εργάστηκε σε σχολεία της Λάρνακας, της Λευκωσίας, της Ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο αλλά και σε σπουδαία Αγγλικά σχολεία στο Λονδίνο. Με το γράψιμο ασχολήθηκε από τα μαθητικά της χρόνια. Πάμπολλες συνεργασίες της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Η Μαρούλα Τζούβα-Παΐκου, παρουσιάζει ένα πολυσχιδές συγγραφικό έργο με πτυχές ιστορικές, ερευνητικές, λαογραφικές και λογοτεχνικές. Πολυγραφότατη, η «Δέσποινα της Λάρνακας» - όπως την αποκάλεσε ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου της «Παλιά μου Πόλη Λάρνακα, τ’ Άι-Γιαννιού Γωνιά» λόγω της πλούσιας πνευματικής προσφοράς της στην πόλη της , αλλά και στα γράμματα και στην παιδεία της Κύπρου - έχει εκδώσει μυθιστορήματα και διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα, βιογραφίες και μελέτες αλλά και πολλά παραμύθια τα οποία ψυχαγώγησαν χιλιάδες παιδιά. Για το εκπαιδευτικό και συγγραφικό της έργο έχει πάρει πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Ακούραστη και πάντα με διάθεση προσφοράς στα γράμματα, στον πολιτισμό και στα αγαπημένα της παιδιά η Μαρούλα Τζούβα-Παίκου υπήρξε Πρόεδρος της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς-Κύπρος, της ΠΟΕΔ και του Διδασκαλικού Ταμιευτηρίου, του Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και άλλων Συνδέσμων, ενώ συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Όμιλο Ποίησης της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας ως μέλος της κριτικής επιτροπής για τον ετήσιο Λιπέρτειο διαγωνισμό ποίησης της Σχολής.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

  1. «ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ», Διήγημα 1957 Λονδίνο, Εξαντλημένο.
  2. «ΔΡΟΣΟΡΑΝΙΔΕΣ», Ποιητική συλλογή, 1989.
  3. «Η ΞΥΛΙΝΗ», Παραμύθι του τόπου μας, 1990. Εξαντλημένo.
  4. «ΡΙΤΣΟΣ: ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ», Μελέτη, 1992.
  5. «Ο ΘΚΕΙΟΣ Ο ΧΑΤΖΗΤΑΛΛΑΣ», Παραμύθι του τόπου μας, 1994.
  6. «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ», Ποιήματα, 1994.
  7. «ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΗ ΛΑΡΝΑΚΑ, Τ΄ ΑΪ-ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΓΩΝΙΑ-Αναμνήσεις από τα παλιά», 1997.
  8. «ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΓΓΟΝΟΥΛΑΣ ΜΟΥ ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ», 1998.
  9. «ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ-ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ: Η Μεγάλη Δασκάλα», Βιογραφικό, 2001. Εξαντλημένο.
  10. «ΕΛΕΝΗ ΜΙΝΤΗ-ΑΛΕΚΟΥ: Η Δασκάλα Ποιήτρια», Βιογραφικό, 2001. Εξαντλημένο.
  11. «Ο ΑΛΑΣΙΟΣ, Ο ΑΝΤΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΤΟΥ», Παιδικά Διηγήματα, Εκδόσεις Επιφανίου, 2001.
  12. «Ο ΑΠΤΟΗΤΟΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ», Εκδόσεις Επιφανίου, 2001.
  13. «ΕΛΠΙΔΑ», Νουβέλα, 2001.
  14. «ΦΡΕΝΤΥ Ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ», Παιδικό Διήγημα, 2002.
  15. «ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ», Ιστορικό, 2003.
  16. «ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΤΟ ΘΥΜΙΑΜΑ», Αληθινή ιστορία, 2006.
  17. «ΛΙΖΑ», Νουβέλα, Εκδόσεις Σκορπιός, 2008.
  18. «ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΨΥΧΗΣ», Ποιήματα, 2008.
  19. «Η ΑΛΕΠΟΥ, ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΝΙ», Παραμύθι, 2009.
  20. «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ», 2009.
  21. «ΤΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΙΑΣ», Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Κουκκίδα, Αθήνα 2010.
  22. «ΗΒΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Η Ηρωΐδα Εκπαιδευτικός και Φιλάνθρωπος», Ιστορικό-Βιογραφικό, 2011.
  23. «ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΟΥΛΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», Η.Π.Α. 2018.
  24. «ΤΟ ΑΡΝΙ, Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ», Παραμύθι, Η.Π.Α. 2018 (2η έκδοση).
  25. «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ», 2018
  26. «Η ΒΙΟΛΕΤΑ ΑΝΘΙΖΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ», 2018 (2η έκδοση)
  27. «ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ», 2019
  28. «ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ», Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες, 2019
  29. «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΟΥ-ΛΑΡΝΑΚΑ», 2019
  30. «ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ», Αληθινές Ιστορίες, 2020
  31. «ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ: Ο Ακαδημαϊκός, ο Ιστορικός, ο Άνθρωπος», Βιογραφικό, 2020
  32. «ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ», Αληθινή Ιστορία, 2020
  33. «ΕΙΣ ΑΦΕΣΙΝ ΓΕΝΕΣΘΩ ΜΟΙ», Νουβέλα, 2020
  34. «ΑΔΙΚΙΕΣ», Αληθινές Ιστορίες, 2020
  35. «ΜΗΤΕΡΑ», Ιστορίες, Παραμύθια, Ποιήματα για την μητέρα, 2020, 2021 (2η έκδοση)


ΑΝΕΚΔΟΤΑ:

  1. «ΠΑΙΔΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ».
  2. «ΤΟ ΡΟΔΙ ΕΣΠΑΣΕ», Θεατρικό.
  3. «Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ», Παιδικό Παραμύθι.
  4. «ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ», Αληθινές Ιστορίες.
  5. «ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ».
  6. «ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ», Κυπριώτικο Σκετς.
  7. «ΘΥΜΗΤΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ», Αληθινές Ιστορίες.
  8. «ΣΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΣΙ», Θεατρικό.
  9. «ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ», Νουβέλα.
  10. «ΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ», Νουβέλα.
  11. «WINTON SCHOOL», Νουβέλα.
  12. «ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΔΑΚΙΩΤΗΣ», Νουβέλα.
  13. «24 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΨΕΜΑΤΑ ΚΙ ΑΛΗΘΕΙΑ»


ΠΡΟΛΟΓΟΣ για το βιβλίο «Η Βιολέτα Ανθίζει στη Λάρνακα, Αναμνήσεις μιας Εκπαιδευτικού»

Στο γραπτό τούτο κείμενο προσπάθησα να περιγράψω μια σημαντική περίοδο της ζωής μου, την εποχή που ζήσαμε στο γνωστό Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Θέλησα να μνημονέψω τους άριστους καθηγητές μας που μας έδωσαν τα φώτα τους, το δικό τους φανό για να προχωρήσουμε άφοβα στην κοινωνία.

Προχώρησα με αγάπη στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Λευκωσίας. Εκεί που ζήσαμε τα ομορφότερα χρόνια της νεανικής μας ζωής, που παρά το φόρτο εργασίας, ήμασταν ευτυχισμένες, χαρούμενες. Θα κάναμε μια δουλειά, ένα επάγγελμα που αγαπούσαμε. Θα είχαμε μπροστά μας αγνές ψυχούλες, όμορφες. Ματάκια γλυκά, όλο αγάπη.

Περιγράφω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόντουσαν τότες οι δάσκαλοι. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην πόλη του Ζήνωνα. Για τους δασκάλους στα απομακρυσμένα χωριά, μονοδιδάσκαλα, διδιδάσκαλα, τριδιδάσκαλα, οι συνθήκες ήταν πολύ-πολύ δύσκολες. Δεν ξεχνώ να αναφερθώ στην πόλη της Λευκωσίας καθώς και της Λάρνακας. Είναι ένα κείμενο περιγραφικό, ιστορικό, αυτοβιογραφικό. Ενδιαφέρον πιστεύω προκαλούν και οι εγκύκλιοι του εκάστοτε Άγγλου Διευθυντή Παιδείας που στέλνονταν στα σχολεία.

Το επάγγελμα του δασκάλου σήμερα, πιστεύω είναι πολύ πιο εύκολο από την εποχή εκείνη, μισό αιώνα πίσω. Ούτε τηλεοράσεις υπήρχαν, ούτε ηλεκτρονικά συστήματα, ούτε διαδίκτυο, ούτε CD, ούτε βίντεο. Όλα γινόντουσαν από το χέρι του εκπαιδευτικού, του εμψυχωτή, του καθοδηγητή των αθώων υπάρξεων. Προσωπικά, νοσταλγώ πολύ την εποχή εκείνη που δίδασκα και με τη φαντασία μου ζωντανεύω την κατάμεστή μου τάξη με τα εξήντα ζευγάρια ματάκια να με κοιτάνε και να ζητάνε επίμονα να πληροφορηθούν, να μάθουν από μένα, τον διαβασμένο, τον μορφωμένο άνθρωπο.

Βεβαίως αν επρόκειτο να ξαναμπώ στην τάξη, τούτη την εποχή, θα έκανα ένα συγκερασμό. Καλά τα εκπαιδευτικά σημερινά μέσα, μα χωρίς τη γλυκιά φωνή του δασκάλου, όταν προπάντων αγαπά τα παιδιά με όλο του το είναι, είναι για μένα άψυχα, χάνουν τη ζεστασιά της ανθρώπινης παρουσίας. Οφείλω όμως να παραδεχτώ πως, αν χρησιμοποιούνται με μέτρο, προσφέρουν πολλά στην Παιδεία.

Μαρούλα Τζούβα Παίκου, Λευκωσία 2018


ΑΝΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ για το βιβλίο «Η Βιολέτα Ανθίζει στη Λάρνακα, Αναμνήσεις μιας Εκπαιδευτικού»

Η ομιλία του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου, πρώην βουλευτή Λάρνακας και τέως Υπουργού Άμυνας με την οποία προσφώνησε τη συγγραφέα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα στις 19 Νοεμβρίου 2008. Δημοσιεύτηκε αργότερα ως άρθρο στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

«Η Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας, που εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, τιμά απόψε με μια ζεστή και ανθρώπινη τελετή την εκπαιδευτικό και λογοτέχνιδα Μαρούλα Τζούβα-Παίκου.

Δε θα σταθώ στην εκδήλωση καθεαυτή, αλλά στο πρόσωπο της λογοτέχνιδας η οποία αποτελεί μια εξέχουσα πνευματική μορφή της πόλης και του τόπου μας με σημαντική λογοτεχνική συγκομιδή. Τα βιβλία της, τα εκδοθέντα και τα ανέκδοτα, αποτελούν ζωντανή αντανάκλαση μιας πλούσιας σε δράση και προσφορά ζωής, η οποία παραμένει αφιερωμένη στη μαθητική νεολαία, στη διακονία του σύγχρονου ανθρώπου, στην πνευματική και πολιτισμική προαγωγή της πόλης της Λάρνακας.

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία της Μαρούλας Τζούβα-Παίκου έχω ξεχωρίσει εκείνο που φέρει τον τίτλο "Παλιά μου Πόλη Λάρνακα, Τ΄ Άη-Γιαννιού γωνιά". Και τούτο γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο στην παλιά Λάρνακα. Στην πόλη εκείνη που ανεξίτηλα σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πιο γλυκιά και ανέμελη περίοδο της ζωής μας. Μια πόλη την οποία δυστυχώς ανιχνεύουμε πια μόνο μέσα από τις ξεθωριασμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες και από τις νοσταλγικές αφηγήσεις που μας μεταφέρουν οι γονείς και προγόνοί μας. Τέτοιες αναμνήσεις από τα παλιά - λες και μοιάζουν παραμύθια- μας μεταφέρει με το δικό της μοναδικό τρόπο, μέσα από γλαφυρές περιγραφές που νομίζεις ζωντανεύουν πρόσωπα και σκηνές περασμένων εποχών, η λογοτέχνις. Στις γραμμές του βιβλίου της Μαρούλας Τζούβα-Παίκου αναβιώνουν με τρόπο αυθεντικό χαρακτήρες και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία μιας από τις πιο γραφικές γειτονιές της Λάρνακας του Άη-Γιάννη, η οποία σήμερα, όπως και τόσες άλλες, έχει παραδοθεί στην ασυδοσία της άναρχης ανάπτυξης. Μιας γειτονιάς που κάποτε ανέδινε τη μυρωδιά των ανθισμένων κήπων της και σήμερα δίνει μάχη κόντρα στην τσιμεντοποίηση. Τα κατάλοιπα αυτής της γειτονιάς επιβιώνουν σήμερα γύρω από τον ιερό ναό του Αγ. Ιωάννη, ένα κομψοτέχνημα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, που με επιμέλεια και αγάπη ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια και αναδείχθηκε ως διαχρονικό σύμβολο της περιοχής.

Ευχαριστούμε την αξιοσέβαστη λογοτέχνη για την όλη προσφορά της. Όμως περισσότερο εγώ την ευχαριστώ γιατί σε μια εποχή μνήμης και αμνημοσύνης, που αυθάδικα καταφρονεί το χτες, μέσα από τα βιβλία της κρατά ζωντανή την εικόνα μιας πόλης που σβήνει σταδιακά, αφήνοντας πίσω της το ευωδιαστό άρωμα μιας άλλης, πιο αληθινής και πιο αυθεντικής εποχής.

Ευχαριστούμε, Δέσποινα της Λάρνακας».

Κλείσιμο
14. ΜΤΠ - Η Μαρούλα Τζούβα με τους συμφοιτητές της στο Regent Polytechnic στο Λονδίνο, 1954.JPG

Regent Polytechnic
Λονδίνο

1954

13. ΜΤΠ - WintonSchool1962.jpg

Winton School
Λονδίνο

1962

103. ΜΤΠ - Άδεια κυκλοφορίας (curfew pass) - curfew pass.jpg

Άδεια κυκλοφορίας (Curfew Pass)
Λάρνακα

1958

109. MΤΠ - Αλέξανδρος Παΐκος.jpg

Αλέξανδρος Παΐκος
Λονδίνο

Δεκαετία '60

104. MTΠ - Αποφυλάκιση Ήβης Πετρίδου - Ομιλία Ηβης Πετριδου.jpg

Αποφυλάκιση Ήβης Πετρίδου
Λάρνακα

Δεκαετία '50

106. ΜΤΠ - Άρθρο για απεργία μαθητριών για τη σύλληψη της καθηγήτριας τους - αρθρο απεργια λυκειου.jpg

‘Αρθρο για απεργία μαθητριών για τη σύλληψη της καθηγήτριας τους
Λάρνακα

Δεκαετία '50

105. ΜΤΠ - Άρθρο για την καταδίκη της Ήβης Πετρίδου - αρθρο ηβη πετριδου.jpg

Άρθρο για την καταδίκη της Ήβης Πετρίδου
Λάρνακα

Δεκαετία '50

95. ΜΤΠ - Αυτοδίδακτη ζωγραφική Άγραυλος Μωραϊτίδου - ΑΓΡΑΥΛΟΣ.jpg

Αυτοδίδακτη Ζωγραφική «Άγραυλος Μωραιτίδου»
Λευκωσία

2019

113. ΜΤΠ - Βενιζέλος Τζούβας - VTzouvas (2).jpg

Βενιζέλος Τζούβας
Αθήνα

Δεκαετία '40

37. ΜΤΠ - 24111955 Βρεττανική Σημαία.jpg

Βρετανική Σημαία
Κύπρος

1955

73. ΜΤΠ - Ντύθηκα νυφούλα και με τη συνοδεία του αξέχαστου μου πατέρα, κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο στο προαύλιο του ναού, στο μικρό ξωκλήσι του Τιμίου Προδρόμου. .jpg

Γάμος
Λάρνακα

72. ΜΤΠ - Οι μαθήτριες της Μαρούλας Τζούβα με τα στεφανάκια τους γίνονται παρανυφούλες στον γάμο της αγαπημένης τους δασκάλας.jpg

Γάμος
Λάρνακα

71. ΜΤΠ - Φωτογραφία του γάμου της Μαρούλας Τζούβα με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Παΐκο.jpg

Γάμος
Λάρνακα

11. ΜΤΠ - 26051951 Αργία η ημέρα των γενεθλίων της Α.Μ. του Βασιλέως.jpg

Γενέθλια Βασιλέως.
Κύπρος

1951

58. ΜΤΠ - Οι μαθήτριες της Μαρούλας Τζούβα Παϊκου στις γυμναστικές επιδείξεις στο Γ.Σ.Ζ. το 1952.jpg

Γυμναστικές επιδείξεις στο Γ.Σ.Ζ.
Λάρνακα

1952

108. ΜΤΠ - Δήμητρα Σωτηρίου-Κυθραιώτου, η εγκλωβισμένη δασκάλα.jpg

Δήμητρα Σωτηρίου-Κυθραιώτου, η εγκλωβισμένη δασκάλα
Ριζοκάρπασο

2003

42. ΜΤΠ - Εκδρομή Διδασκαλικού Κολλεγίου στον Δημόσιο Κήπο ΛεμεσούX.jpg

Δημόσιος Κήπος Λεμεσού
Λεμεσός

1951

110. ΜΤΠ - Δημοτική βιβλιοθήκη Στροβόλου - Συγγραφείς και Γενέθλιος Τόπος 18042000.jpg

Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου
Λευκωσία

2000

91. ΜΤΠ - Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας.jpg

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Λευκωσία

Δεκαετία '70

22. ΜΤΠ - 24051952 Διάγγελμα για την Ημέρα της Αυτοκρατορίας.jpg

Διάγγελμα
Κύπρος

1952

10. ΜΤΠ - 24051951 Διάγγελμα για την Ημέρα της Αυτοκρατορίας.jpg

Διάγγελμα
Λευκωσία

1951

21. ΜΤΠ - 21051052 Διάγγελμα για την Ημέρα της Αυτοκρατορίας.jpg

Διάγγελμα
Κύπρος

1952

6. ΜΤΠ - 12051951 Διάγγελμα για την Ημέρα της Αυτοκρατορίας (1).jpg

Διάγγελμα
Λευκωσία

1951

19. ΜΤΠ - 07031952 Διάγγελμα της Α.Μ.  Βασίλισσας Ελισάβετ Β'.jpg

Διάγγελμα Βασίλισσας Ελισάβετ Β’
Κύπρος

1952

Κατηγορίες